nieuws

Controle NS op schoonheid treinen klopt niet

Geen categorie

De manier waarop de NS bepaalt hoe schoon de treinen zijn, deugt niet, stelt RTL in berichtgeving. Hierdoor ontstaat een verkeerd beeld van de prestaties van de spoorwegen. Juist die prestaties bepalen of het ministerie van Infrastructuur en Milieu de NS boetes oplegt of niet. Dat alles blijkt uit een onderzoek dat het ministerie liet uitvoeren […]

De manier waarop de NS bepaalt hoe schoon de treinen zijn, deugt niet, stelt RTL in berichtgeving. Hierdoor ontstaat een verkeerd beeld van de prestaties van de spoorwegen. Juist die prestaties bepalen of het ministerie van Infrastructuur en Milieu de NS boetes oplegt of niet.
 
Dat alles blijkt uit een onderzoek dat het ministerie liet uitvoeren naar de manier waarop het bedrijf metingen uitvoert. Het onderzoek is in handen van RTL Nieuws. De spoorwegen meten onder meer of de treinen op tijd zijn, of er goed met reizigers wordt gecommuniceerd en of de treinen schoon zijn. Vorig jaar liet het ministerie onderzoeken of de metingen correct worden toegepast. Uit dat onderzoek blijkt dat op drie van de zeven terreinen de prestaties niet op een goede manier worden gemeten. Het ministerie stuurde het onderzoek niet naar de Tweede Kamer. De meest in het oog springende tekortkoming bij de metingen doet zich voor bij de manier waarop NS bepaalt of een trein schoon is. Juist toiletten blijven hierbij buiten beschouwing, aldus RTL. Volgens de onderzoekers zijn de gerapporteerde cijfers over "de reinheid" van treinen en stations hierdoor "niet 100 procent representatief voor de werkelijke reinheid van treinen en stations."

Onafhankelijk toetsen
De metingen die nodig zijn om te bepalen of de NS voldoet aan de prestatieafspraken met het ministerie, worden uitgevoerd door verschillende onderdelen van NS zelf en door ProRail en onderzoeksbureaus. Die leveren hun gegevens aan NS Reizigers, dat rapporteert aan het ministerie. De PvdA en de SP dringen aan op een goede, onafhankelijke manier van toetsen, zegt RTL. Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur liet in een brief aan de NS weten dat zij het niet noodzakelijk vindt dat de metingen door een onafhankelijke instantie worden verricht. Ze wil daarmee extra bureaucratie en hogere kosten voorkomen, staat in de brief die RTL eveneens bezit.

Voor meer informatie, zie de website van RTL Nieuws.

Reageer op dit artikel