nieuws

Crisis- en herstelwet aangenomen

Geen categorie

De Tweede Kamer heeft eind vorige week ingestemd met het langer laten doorwerken van de Crisis- en herstelwet. De wet, bedoeld om bouwprojecten sneller uit te kunnen voeren, zou op 1 januari 2014 aflopen maar blijft nu bestaan totdat er een nieuwe wet is. Die zal er naar verwachting komen in 2017 in de vorm van een Omgevingswet, die een aantal andere wetten vervangt.

Het permanent maken van de Crisis- en herstelwet was een van de doelen van het inmiddels gevallen kabinet. Volgens minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) wordt er dankzij de wet veel tijdwinst geboekt. ‘Tot wel 25 procent bij behandeling van besluiten', zei ze eerder. Ook kon dankzij de wet een inhaalslag worden gemaakt met infrastructuurprojecten, zoals de aanleg van de A4 bij Midden-Delfland.

Werkgelegenheid
Bovendien zorgt de wet in deze economisch onzekere tijden voor veel werkgelegenheid, stelt Schultz. Ook woningbouwprojecten kunnen door de wet snel worden gerealiseerd. ‘Er zijn zeshonderd woningen gebouwd. Dat is goed voor 1.200 manjaren werk', stelde Schultz. Inmiddels zijn zeventig projecten uitgevoerd of begonnen met behulp van de wet.

‘Ten koste van natuur'
Het permanent maken van de wet kreeg de steun van VVD, PVV, PvdA, CDA, ChristenUnie en SGP. Er waren echter ook een aantal partijen fel tegen het verlengen van de wet. Volgens GroenLinks en de Partij voor de Dieren wordt de wet gebruikt om projecten, zoals vliegvelden en wegen, door te drukken ten koste van de natuur.

Geen einddatum 
D66 en de ChristenUnie hadden er voor gepleit om de wet niet permanent te maken, maar er wél een einddatum op te plakken. Een voorstel om de wet op dit punt te wijzigen haalde het echter niet, waardoor de Crisis- en herstelwet zonder verloopdatum zal worden voorgelegd aan de Eerste Kamer.

Reageer op dit artikel