nieuws

D66 wil af van duurdere oudere

Geen categorie

De periodieke loonsverhoging die ervoor zorgt dat werknemers steeds duurder worden, moet worden afgeschaft. Dat stelt D66-Kamerlid Fatma Koser Kaya in De Telegraaf. Zij hoopt hierdoor meer ouderen aan de slag te krijgen.

De partij kwam maandag naar buiten met een notitie (pdf) over de kansen van ouderen op de arbeidsmarkt. De partij heeft als doelstelling dat er voor 2020 in Nederland 200.000 banen bijkomen en wil dit doen door de arbeidsmarkt te hervormen.

55-plusser opgesloten in 'gouden kooi'
In de notitie staat onder meer dat het nodig is om de 'gouden kooi' te doorbreken waarin ouderen opgesloten zitten. Daarmee wordt gedoeld op de rechten die ouderen hebben opgebouwd in hun huidige baan. Zij zouden om die reden geen financieel belang hebben om te wisselen van werkgever.

Op dit moment zijn in veel cao's vaste periodieken afgesproken, waardoor medewerkers meer gaan verdienen. Doordat cao's algemeen verbindend worden verklaard door de minister van Sociale Zaken, moeten werkgevers zich hieraan houden. Volgens Koser Kaya zou dit niet meer automatisch moeten gebeuren.

Bijscholingscheque voor oudere werklozen
De partij zet ook in op de scholing van ouderen. Er moet bijvoorbeeld een bijscholingscheque komen voor langdurige oudere werklozen. Die kunnen zij bijvoorbeeld gebruiken voor scholing of begeleiding, zodat zij hun kansen op de arbeidsmarkt kunnen verbeteren.

Bron: Overduurzameinzetbaarheid

Reageer op dit artikel