nieuws

De Isala Klinieken vecht schadevergoeding chirurg aan

Geen categorie

Ziekenhuis De Isala Klinieken in Zwolle heeft woensdag beroep ingesteld tegen een uitspraak van de rechtbank in Zwolle, die bepaalde dat het ziekenhuis aan een cardiothoracaal chirurg een schadevergoeding van ruim 1,6 miljoen euro moet betalen, omdat deze man in 2010 ten onrechte op non-actief is gesteld. De rechtbank vindt dat het ziekenhuis het daardoor […]

Ziekenhuis De Isala Klinieken in Zwolle heeft woensdag beroep ingesteld tegen een uitspraak van de rechtbank in Zwolle, die bepaalde dat het ziekenhuis aan een cardiothoracaal chirurg een schadevergoeding van ruim 1,6 miljoen euro moet betalen, omdat deze man in 2010 ten onrechte op non-actief is gesteld. De rechtbank vindt dat het ziekenhuis het daardoor geleden inkomensverlies en de pensioenschade moet compenseren.

De raad van bestuur van het ziekenhuis zegt tot het ontslag te zijn gekomen na advies van een onafhankelijke onderzoekscommissie. Het Scheidsgerecht Gezondheidszorg was het met de raad van bestuur eens dat de chirurg geen schadevergoeding toekomt. De rechtbank tornt niet aan het bindende oordeel van dit scheidsgerecht, maar geeft vervolgens een eigen oordeel. En die kende de specialist een vergoeding van 1,6 miljoen euro toe.

Het ziekenhuis wil weten wat de bevoegdheid van een raad van bestuur is bij disfunctioneren van een arts en wat de rol van het scheidsgerecht is. Ook legt Isala Klinieken zich niet neer bij de hoogte van het toegekende bedrag, aldus een woordvoerster.

De hartlongchirurg werkte al 20 jaar in Zwolle en richtte het thoraxcentrum van de Isala Klinieken op. Hij stond bekend als een ‘uitstekend vakman', maar hij had ook een opvliegend karakter. Sinds 1995 waren er problemen met andere specialisten. In 2009 kwam het tot een grote uitbarsting, waarna in 2010 ontslag volgde.

De rechtbank verwijt het ziekenhuis dat nooit rekening is gehouden met de mening van het personeel van de operatiekamers, dat geen enkel probleem met de chirurg had en hem ‘van onschatbare waarde' noemde.

De rechtbank verwerpt ook dat patiënten in gevaar zouden zijn gekomen. De communicatieproblemen met de chirurg waren al jaren bekend en het blijft onduidelijk waarom daardoor in 2010 ineens patiëntengevaar zou zijn ontstaan. De raad van bestuur van het ziekenhuis heeft dat niet zelf onderzocht en daarmee onzorgvuldig gehandeld jegens de hartlongspecialist, aldus de rechtbank.

Reageer op dit artikel