nieuws

Dure interimmer Langeland ‘noodzakelijk’

Geen categorie

Het Langeland Ziekenhuis in Zoetermeer heeft crisismanager Jan Willem Brinkman benoemd tot interim-bestuurder, naast bestuursvoorzitter Max Visser. De benoeming kost een hoop geld, maar de toezichthouders achten de versterking van de top noodzakelijk om het kwakkelende ziekenhuis te redden. Dat zegt voorzitter van de raad van toezicht Marianne Luyer. Brinkman maakte carrière bij de krijgsmacht, […]

Het Langeland Ziekenhuis in Zoetermeer heeft crisismanager Jan Willem Brinkman benoemd tot interim-bestuurder, naast bestuursvoorzitter Max Visser. De benoeming kost een hoop geld, maar de toezichthouders achten de versterking van de top noodzakelijk om het kwakkelende ziekenhuis te redden. Dat zegt voorzitter van de raad van toezicht Marianne Luyer.

Brinkman maakte carrière bij de krijgsmacht, moest in 1997 vroegtijdig vertrekken als korpschef in Rotterdam, en leidde sindsdien als trouble shooter een aantal ziekenhuizen. Wat het Langeland Ziekenhuis precies voor hem gaat betalen, maakt het niet openbaar. Wel is bekend wat hij in het verleden kostte.

Zo was Brinkman vanaf augustus 2002 bijna twee jaar bestuursvoorzitter van de IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad en Emmeloord. Het laatste kleine anderhalf jaar daarvan betaalde de instelling hem bijna 7 ton, oftewel ruim 43.000 euro per maand. Voor zijn diensten als tijdelijk voorzitter betaalde het ziekenhuis De Gelderse Vallei in Ede in 2007 een kleine 30.000 euro per maand. Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven was een jaar later zo'n 47.000 euro per maand aan hem kwijt.

Voorzitter Luyer van de raad van toezicht erkent dat de benoeming het ziekenhuis relatief veel geld kost. ‘Maar het is noodzakelijk. Er moet een hoop gebeuren bij het Langeland, en dat is te veel voor de huidige eenhoofdige leiding.' In het verleden raakte het ziekenhuis door onverantwoorde investeringen en tegenvallende inkomsten in zwaar weer. De instelling heeft nog steeds geen overeenstemming met zijn kredietverschaffers over voortzetting van financiering.

Luyer tekent aan dat de moeizaam lopende onderhandelingen met de banken en zorgverzekeraars mede aanleiding zijn voor Brinkmans benoeming. ‘Hij moet gaan zorgen voor een toekomstplan, dat wél het vertrouwen heeft van de financiers. Daarvoor moeten er meer bezuinigingen op de korte termijn worden gerealiseerd.' De toezichthoudster benadrukt dat de interimmer niet door de financiers is benoemd, zoals onlangs het geval was bij het noodlijdende Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk. ‘Wij hebben de regie in eigen hand. Overigens constateer ik wel dat de macht van banken en verzekeraars in de zorg door hun steeds scherpere eisen de grenzen van het acceptabele begint te naderen.'

Brinkman werd gekozen wegens ‘zijn zakelijke profiel, zijn rustige persoonlijkheid, zijn ervaring en netwerk', aldus Luyer. Dat de IJsselmeerziekenhuizen acht jaar geleden onder zijn leiding verder in de problemen raakte, stond de benoeming niet in de weg. ‘Dat valt hem niet aan te rekenen. Hij heeft daar goede dingen gedaan.'

Reageer op dit artikel