nieuws

Fiscus waarschuwt adviseurs die nog gebruikmaken van DigiNotar-certificaten

Geen categorie

De Belastingdienst ontvangt nog steeds aangiftes van belastingadviseurs die gebruik maken van oude DigiNotar BAPI-certificaten. Het gaat om fiscaal dienstverleners die verantwoordelijk zijn voor 6 procent van het totaal aantal aangiftes. Zij zijn er de afgelopen maanden herhaaldelijk op gewezen dat zij voor 1 juli moesten overstappen op nieuwe certificaten. Inmiddels hebben ruim 15.000 adviseurs een nieuw certificaat.

Adviseurs die nog niet zijn overgestapt krijgen nu nog een brief met de waarschuwing dat ze nog steeds gebruik maken van oude certificaten. Zo nodig zal de Belastingdienst ook nog telefonisch contact opnemen. Vanaf begin augustus kunnen aangiften met een DigiNotar certificaat helemaal niet meer worden ingestuurd en zal de aangifte niet in behandeling worden genomen. ‘Dit kan vervelende gevolgen hebben voor klanten van deze adviseurs omdat er voor het niet (tijdig) doen van aangifte een sanctie kan worden opgelegd aan de belastingplichtige,' aldus het ministerie van Financiën.

Vorig najaar stelde de Belastingdienst naar aanleiding van de inbraak bij DigiNotar, in nauw overleg met het bedrijfsleven, vast dat de systemen waarmee ondernemers of hun intermediair aangifte doen, veilig waren en voorlopig konden blijven functioneren. Hierdoor konden goede afspraken met de koepelorganisaties van fiscaal intermediairs worden gemaakt om de overstap naar nieuwe certificaten soepel te laten verlopen.

Reageer op dit artikel