nieuws

Gebouw Westraven nog steeds dicht, onderzoek gaat door

Geen categorie

De medewerkers van Rijkswaterstaat werken de komende periode nog op andere RWS-locaties of thuis. Daarna worden ze op alternatieve locatie(s) gehuisvest tot er meer duidelijkheid is over de beschikbaarheid van Westraven. Het onderzoek naar de oorzaak van de trillingen wordt voortgezet. De afgelopen dagen heeft de Rijksgebouwendienst onderzoek gedaan naar trillingen in kantoorgebouw Westraven. Het […]

De medewerkers van Rijkswaterstaat werken de komende periode nog op andere RWS-locaties of thuis. Daarna worden ze op alternatieve locatie(s) gehuisvest tot er meer duidelijkheid is over de beschikbaarheid van Westraven. Het onderzoek naar de oorzaak van de trillingen wordt voortgezet.

De afgelopen dagen heeft de Rijksgebouwendienst onderzoek gedaan naar trillingen in kantoorgebouw Westraven.
Het onderzoek heeft tot nu toe nog geen zekerheid gegeven over de oorzaak. Om alle mogelijke oorzaken en risico's uit te sluiten is besloten het onderzoek voor te zetten. Dit neemt nog enige tijd in beslag.

Onderwerpen die bij het onderzoek betrokken zijn, zijn onder meer de constructie, de gebouwinstallaties, zoals liften, klimaat- en glaswassysteem en externe factoren zoals seismologische trillingen, weersomstandigheden, het verkeer op de A12 en het scheepvaartverkeer over het Amsterdam-Rijnkanaal.

De Rijksgebouwendienst houdt er rekening mee dat het onderzoek langer kan gaan duren.
Aangezien uitwijken naar andere Rijkswaterstaat-locaties en thuiswerken voor Rijkswaterstaat alleen op korte termijn een oplossing biedt, heeft de Rijksgebouwendienst de opties voor alternatieve huisvesting in kaart te gebracht. Hieruit wordt binnenkort een definitieve keuze gemaakt.

Onderzoek
De mogelijkheden die in beeld zijn in relatie tot de trillingen zijn:

  • Zaken met betrekking tot de gebouwconstructie zoals het grondwaterpeil, verzakkingen van het pand, Jack Block systeem (bouwmethode van de hoogbouw), spouwankers tussen betonwand en buitenwand, metaalmoeheid en betonrot.
  • Verstoring door gebouwinstallaties zoals de glaswasinstallatie, klimaatinstallatie, liften, warmte en koudeopslag (WKO installatie) en noodstroom aggregaat.
  • Gebouwafwerking bijvoorbeeld, dekvloer, glazen gevelpanelen, geveldoek en de aluminium (vlies)gevel. 
  • Omgevingsfactoren zoals de snelweg A12, scheepvaart over het Amsterdam-Rijnkanaal, (bouw)werkzaamheden IKEA of Galecopperbrug.
  • Andere mogelijkheden, onder andere: de vijver om het gebouw die leeg staat, seismologische trillingen, weersomstandigheden en een verband met de stroomstoring Nieuwegein op 22 juni.

Reageer op dit artikel