nieuws

Hillen wil bescherming reders goedkoper maken

Geen categorie

De bescherming die Nederlandse reders krijgen tegen piraterij bij de Hoorn van Afrika, wordt op korte termijn waarschijnlijk goedkoper. Dat zei minister Hans Hillen van Defensie in de Tweede Kamer. De reders klagen dat de bescherming van hun schepen door de mariniers te duur is. Defensie heeft de prijs voor de zogeheten Vessel Protection Detachments […]

De bescherming die Nederlandse reders krijgen tegen piraterij bij de Hoorn van Afrika, wordt op korte termijn waarschijnlijk goedkoper. Dat zei minister Hans Hillen van Defensie in de Tweede Kamer.

De reders klagen dat de bescherming van hun schepen door de mariniers te duur is. Defensie heeft de prijs voor de zogeheten Vessel Protection Detachments (VPD 's) eerder ook al verlaagd. Hillen hoopt ‘binnenkort' de reders ‘een beduidend lager tarief' te kunnen aanbieden.

Reders willen graag particuliere beveiligers aan boord. Die zijn aanzienlijk goedkoper. Maar Hillen wil dat het gebruik van geweld het exclusieve terrein blijft van de staat.

Martin Dorsman, directeur van de Nederlandse brancheorganisatie van reders KVNR, is in principe blij met het besluit. Toch blijft het volgens hem afwachten wat de plannen de minister precies zullen betekenen. ‘Nu zijn militairen ongeveer twee keer zo duur als particuliere beveiliging. Bovendien moet een militair beveiligingsteam minstens 2 weken van te voren aangevraagd worden', stelt Dorsman.

Reageer op dit artikel