nieuws

Hoogste groei in zorgsector

Geen categorie

In 2012 en 2013 blijft de zorgsector de hoogste groei vertonen door vooral meer langdurige ouderenzorg. De groothandel, industrie en transport groeien naar verwachting in 2013 weer licht. Deze meer op het buitenland gerichte sectoren lijden minder onder de gevolgen van koopkrachtverlies. De detailhandel, horeca en de bouw, die afhankelijk zijn van de binnenlandse vraag, […]

In 2012 en 2013 blijft de zorgsector de hoogste groei vertonen door vooral meer langdurige ouderenzorg. De groothandel, industrie en transport groeien naar verwachting in 2013 weer licht. Deze meer op het buitenland gerichte sectoren lijden minder onder de gevolgen van koopkrachtverlies. De detailhandel, horeca en de bouw, die afhankelijk zijn van de binnenlandse vraag, blijven dit en volgende jaar nog onder druk staan. Dit constateert het ING Economisch Bureau in het woensdag verschenen kwartaalbericht sectoren.

De volumestijging in de zorg zet door en kwam in het eerste kwartaal van 2012 uit op 4,1% (j.o.j) door vooral toename van de ouderenzorg. De groei zal in 2013 afvlakken doordat lichtere vormen van zorg aan huis worden geboden in plaats van in zorginstellingen. Doordat het aantal leerlingen in het MBO en het basisonderwijs afneemt, daalt het volume van het onderwijs weer voor het eerst sinds 1994. Bezuinigingen op het ambtenarenapparaat zorgen ervoor dat het volume van de overheid krimpt. De instroom van jonge ambtenaren stokt zo waardoor de vergrijzing binnen de overheid verder toeneemt.

Bekijk de bijbehorende video op de website van ING.

Reageer op dit artikel