nieuws

Meer aandacht voor bestrijden agressie en geweld

Geen categorie

Overheidsdiensten en bedrijven zijn zich bewuster van de noodzaak  om hun werknemers te beschermen tegen agressie en geweld. Dat blijkt uit een rapport van de Inspectie SZW. De inspectie controleerde tussen 2010 en 2012 onder andere bij het openbaar vervoer, gevangenissen, gemeentelijke loketten, horeca en tankstations. Met dit rapport sluit de Inspectie SZW haar gerichte […]

Overheidsdiensten en bedrijven zijn zich bewuster van de noodzaak  om hun werknemers te beschermen tegen agressie en geweld. Dat blijkt uit een rapport van de Inspectie SZW. De inspectie controleerde tussen 2010 en 2012 onder andere bij het openbaar vervoer, gevangenissen, gemeentelijke loketten, horeca en tankstations.

Met dit rapport sluit de Inspectie SZW haar gerichte extra acties af ter vermindering van agressie en geweld tegen werknemers. Van 2010 tot 2012 zijn hulpmiddelen ontwikkeld waarmee werkgevers zelf aan de slag kunnen.

Zo heeft de Inspectie SZW flyers, radiospots, banners en advertenties ingezet om meer aandacht te geven aan de aanpak van agressie en geweld.

Ook introduceerde zij vorig jaar de Zelfinspectie Agressie en Geweld. Hierdoor kunnen organisaties via internet zelf nagaan of ze genoeg doen om agressie en geweld aan te pakken.
Daarnaast zijn er extra inspecties in verschillende sectoren uitgevoerd om de problemen op het gebied van agressie en geweld in beeld te brengen.

Brancheorganisaties en werkgevers zijn daardoor de noodzaak in gaan zien van het nemen van concrete extra maatregelen. Zo hebben veel bedrijven beleid ontwikkeld, huis- en gedragsregels opgesteld en trainingen voor werknemers opgezet.

Voor de aanpak van agressie en geweld is het ook belangrijk dat werkgevers en werknemers incidenten melden en registreren en dat ze er lessen uit trekken.

Dat leidt ertoe dat een werknemer de juiste begeleiding krijgt na een incident en dat preventieve maatregelen worden genomen, zoals bijvoorbeeld de herinrichting van een klantenbalie.

Reageer op dit artikel