nieuws

Nederland en de opkomende economieën

Geen categorie

De internationale machtsverhoudingen verschuiven doordat landen als Brazilië, Rusland en China zich in hoog tempo ontwikkelen. Wat betekent het voor Nederland? Op verzoek van het kabinet is de SER bezig om hierover een advies te schrijven.

In het kader van dat advies wordt op de SER-website telkens een ander aspect van de verschuivende machtsverhoudingen belicht. Bijvoorbeeld de vraag: is China als investeerder in opmars in Nederland?

Op de website staan de feiten en de cijfers. Ook wordt de vraag beantwoord of de groei in opkomende landen ten koste gaat van Nederland. In 2008 stelde de SER vast dat rijke landen sneller groeien dan arme landen. Vier jaar later is dat veranderd. Arme landen groeien inmiddels duidelijk sneller. De Zweedse statisticus Hans Rosling laat deze inhaalslag zien in het filmpje ‘Hans Rosling's 200 countries, 200 years, 4 minutes'. Het filmpje staat op de SER-website.

(Bron: SER Magazine).
Kijk op ser.nl en youtube.com/watch?v=dw2ow6FXoAs.

Een indringend beeld van het oude en nieuwe China schetst voormalig Volkskrant-correspondent Jan van der Putten in: ‘Verbijsterend China – wereldmacht van een andere soort'.

Reageer op dit artikel