nieuws

Optimisme hoogopgeleide financials daalt

Geen categorie

Het optimisme onder hoogopgeleide financials over de eigen kansen bij een volgende carrièrestap zijn gedaald. Registeraccountants en registercontrollers zien weinig beweging, worden nauwelijks benaderd en een deel ervaart de huidige arbeidsmarkt zelfs als moeizaam en onaantrekkelijk. Dat blijkt uit de derde Alterim Arbeidsmarktindex, een onderzoek onder 598 hoogopgeleide financials.

Positiviteit en tevredenheid over de eigen carrière voeren ondanks deze markt de boventoon, blijkt uit het onderzoek. Men geeft aan inhoudelijk te kunnen groeien, veel vrijheid en taken te genieten, genoeg kansen te zien (al is het dan intern) en weinig bedreigingen te ervaren. Bijkomend voordeel hiervan is dat de continuïteit en kwaliteit van financiële afdelingen gewaarborgd wordt en dat de financial zich wel moet blijven ontwikkelen.

ZZP-ers
Het aantal ZZP-ers zonder opdracht is met 7 procent is afgenomen van 30 procent naar 23 procent. Helemaal niemand geeft aan langer dan een jaar zonder opdracht te zitten,  al tonen de resultaten wel aan dat het aantal actieve freelancers met deeltijdopdrachten is toegenomen. Qua beloning heeft zowel de ZZP-er als de financial in een vast dienstverband deels een pas op de plaats moeten maken; slechts een kwart van de ondervraagde ZZP-ers geeft aan er ten opzichte van 2008 op vooruit te zijn gegaan.

Interessant en uitdagend werk
De professional in een vast dienstverband hecht veel waarde aan inhoudelijk interessant en uitdagend werk en accepteert daarbij graag een wat langere reistijd. Zijn collega freelance financial vindt de flexibiliteit en afwisseling van het zelfstandig ondernemerschap nog steeds beduidend belangrijker dan de ‘zekerheid' van een vaste baan.

Reageer op dit artikel