nieuws

‘Organen-op-een chip’ gaan de markt op

Geen categorie

Honderden nagebootste micro-organen op een chip, met minuscule kanalen die als bloedvaten dienen. Ze kunnen de geneesmiddelenontwikkeling naar een hoger plan tillen en dierproefgebruik verminderen. Leidse onderzoekers en hun spin-off bedrijf Mimetas gaan hun 'organs-on-a-chip' nu op de markt brengen dankzij een valorisatiesubsidie van Technologie STW. Micro-organen 'Wij maken menselijke organen na in microscopisch kleine […]

Honderden nagebootste micro-organen op een chip, met minuscule kanalen die als bloedvaten dienen. Ze kunnen de geneesmiddelenontwikkeling naar een hoger plan tillen en dierproefgebruik verminderen. Leidse onderzoekers en hun spin-off bedrijf Mimetas gaan hun 'organs-on-a-chip' nu op de markt brengen dankzij een valorisatiesubsidie van Technologie STW.

Micro-organen
'Wij maken menselijke organen na in microscopisch kleine kamertjes', legt LACDR onderzoeker en medeoprichter van Mimetas Paul Vulto uit. 'Deze "organs-on-a-chip" kunnen gebruikt worden om de werking en toxische neveneffecten van nieuwe geneesmiddelen beter en sneller te bepalen. Ze overbruggen op een unieke, vernieuwende manier de kloof tussen traditionele laboratoriumtests en klinisch onderzoek bij patiënten. Doordat ze sterk op echte menselijke weefsels lijken, kunnen ‘organs-on-a-chip' een revolutie betekenen voor de ontwikkeling van geneesmiddelen en tegelijkertijd het proefdiergebruik verminderen.'

Personalized medicine
In één enkel Mimetas product passen honderden micro-organen, waarbinnen minuscule kanalen dienen als bloedvaten. Op dit ogenblik ontwikkelt Mimetas producten die de farmaceutische bedrijven helpen om beter en goedkoper geneesmiddelen te ontwikkelen. Uiteindelijk zullen Mimetas' producten toegepast gaan worden om het meest effectieve geneesmiddel te selecteren op basis van directe tests op zieke cellen van een individuele patiënt. Deze ontwikkeling wordt ook wel ‘personalized medicine' genoemd.

Subsidie van 200.000 euro
Mimetas komt voort uit onderzoeks- en ontwikkelingswerk van Paul Vulto, Thomas Hankemeier en Bas Trietsch van de Universiteit Leiden en biotechnologie-entrepreneur Jos Joore. Het onderzoek is uitgevoerd in en ondersteund door de Divisie Analytical Biosciences en het Nederlands Metabolomics Centrum. De Stichting Toegepaste Wetenschappen (STW) heeft de onderzoekers en het bedrijf Mimetas een zogenoemde valorisatiesubsidie van 200.000 euro toegekend om hun resultaten op het gebied van ‘organs-on-a-chip' naar de markt te brengen.

Reageer op dit artikel