nieuws

Oud-ziekenhuistopman houdt 3 jaar salaris

Geen categorie

Oud-topman Jan Cooijmans van de financieel noodlijdende Ommelander Ziekenhuis Groep in Winschoten en Delfzijl blijkt bij zijn vrijwillige vertrek vorig jaar een drie jaar durende wachtgeldregeling te hebben bedongen. Zijn inkomen wordt in die periode aangevuld tot het salaris dat hij als ziekenhuisdirecteur verdiende. ‘Het was min of meer een gentlemen's agreement', bevestigt Martin Zijlstra, […]

Oud-topman Jan Cooijmans van de financieel noodlijdende Ommelander Ziekenhuis Groep in Winschoten en Delfzijl blijkt bij zijn vrijwillige vertrek vorig jaar een drie jaar durende wachtgeldregeling te hebben bedongen. Zijn inkomen wordt in die periode aangevuld tot het salaris dat hij als ziekenhuisdirecteur verdiende.

Het was min of meer een gentlemen's agreement', bevestigt Martin Zijlstra, voorzitter van de raad van toezicht. De afspraken met de raad van toezicht zijn gemaakt ten tijde van de fusie van het Lucas Ziekenhuis Winschoten met het Delfzicht in Delfzijl in 2008. Cooijmans zou de eerste drie jaar bestuursvoorzitter zijn van het fusie-ziekenhuis en daarna opgevolgd worden door Paul van der Wijk, de topman van het Delfzicht. Van der Wijk vertrok echter in 2009 naar het Martini Ziekenhuis.

Cooijmans zelf zegt dat hij zijn aanvulling op zijn salaris niet of nauwelijks meer nodig heeft. Hij verdiende als bestuursvoorzitter van het ziekenhuis zo'n 183.000 euro bruto. Volgens Cooijmans verdient hij als interimmanager bij de gemeente De Marne bijna even veel.

Het Lucas Ziekenhuis heeft een historie met langlopende wachtgeldregelingen. Zo vertrok eind 2003 directeur Hans Schneider wegens disfunctioneren. Hij kreeg van 2004 tot en met 2008 nog jaarlijks een bedrag van meer dan een ton uitbetaald. Zijn collega-bestuurder Berto Rietema die in 2004 vertrok kreeg ook nog bedragen van zo'n tachtigduizend euro per jaar nabetaald. De OZG leed in 2010 een verlies van 2,7 miljoen euro en verloor vorig jaar 3,7 miljoen euro.

Reageer op dit artikel