nieuws

Problemen bij apotheken drukken resultaat Mediq

Geen categorie

Toeleverancier van medische hulpmiddelen en uitbater van apotheken Mediq heeft het resultaat in het tweede kwartaal opnieuw fors zien dalen. Dat was voornamelijk het gevolg van een sterke winst- en omzetdaling bij de Nederlandse apotheken van het concern. De netto-omzet van het gehele bedrijf kwam 2 procent lager uit op 647,1 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat […]

Toeleverancier van medische hulpmiddelen en uitbater van apotheken Mediq heeft het resultaat in het tweede kwartaal opnieuw fors zien dalen. Dat was voornamelijk het gevolg van een sterke winst- en omzetdaling bij de Nederlandse apotheken van het concern.

De netto-omzet van het gehele bedrijf kwam 2 procent lager uit op 647,1 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat nam met 18 procent af tot 24,3 miljoen euro terwijl er netto 12,3 miljoen euro overbleef, eveneens lager dan in dezelfde periode vorig jaar.

De grootste pijn zat bij de Nederlandse apotheken. Daar daalde het operationeel resultaat met 88 procent, terwijl de omzet met 13 procent omlaag ging ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2011. Topman Marc van Gelder liet weten dat de invoering van de vrije tarieven en geneesmiddelenprijzen ‘heeft geleid tot een enorme druk op de marge'.

Het gaat volgens Van Gelder om een branchebreed probleem. ‘Door het zogenoemde preferentiebeleid is de marge op generieke geneesmiddelen onvoldoende om de distributiekosten te dekken. Het gevaar van het omvallen van apotheken en verdwijnen van groothandels is inmiddels reëel geworen'.

Mediq zegt een herstructureringsplan op te zetten voor de apotheek- en groothandelsactiviteiten. De uitvoering daarvan zal na de zomer worden gestart.

Het onderdeel Direct & Institutioneel presteerde beter dan andere bedrijfsonderdelen. De omzet groeide met 12 procent onder invloed van overnames. Ook het bedrijfsresultaat ging omhoog.

Reageer op dit artikel