nieuws

RIVM houdt vast aan eigen schatting Q-koorts

Geen categorie

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijft erbij dat naar schatting 50.000 Nederlanders besmet zijn geraakt met Q-koorts. De organisatie neemt de nieuwe cijfers van onderzoekers van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch niet over. Deze onderzoekers komen uit op zo'n 100.000 geïnfecteerden. Maar volgens directeur Roel Coutinho van het Centrum Infectieziektebestrijding van […]

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijft erbij dat naar schatting 50.000 Nederlanders besmet zijn geraakt met Q-koorts. De organisatie neemt de nieuwe cijfers van onderzoekers van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch niet over.

Deze onderzoekers komen uit op zo'n 100.000 geïnfecteerden. Maar volgens directeur Roel Coutinho van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM zitten er haken en ogen aan het onderzoek uit Den Bosch. Hij houdt vast aan de schatting van destijds die volgens hem ‘zeer grondig' was en ook overeen kwam met internationale gegevens.

Coutinho benadrukt wel dat het aantal besmettingen nooit exact is aan te geven. Er geldt altijd een marge, ook bij de RIVM-schatting. ‘40.000, 60.000. Maar 100.000 lijkt me aan de hoge kant', zei hij.

De infectieziekte Q-koorts, die van dieren op mensen kan overgaan, heeft vanaf 2007 veel slachtoffers gemaakt. Ten minste 25 mensen overleden eraan. De bacterie die Q-koorts veroorzaakt, komt vrij bij miskramen van zieke geiten en schapen en verspreidt zich door de lucht. Om de uitbraak in te dammen, werden op besmette bedrijven meer dan 50.000 drachtige geiten en schapen gedood.

Reageer op dit artikel