nieuws

Staat verkoopt verliesgevend Vaccin Instituut aan Indiaas bedrijf

Geen categorie

De Staat heeft vandaag de verkoop van de productiefaciliteiten van het Nederlands Vaccin Instituut (NVI) voor een bedrag van 32 miljoen euro afgerond. Het Serum Institute of India (SII), een van de grootste vaccinproducenten wereldwijd, neemt dat deel van het NVI, gelegen op het Antonie van Leeuwenhoek business park in Bilthoven, over. De productieactiviteiten van […]

De Staat heeft vandaag de verkoop van de productiefaciliteiten van het Nederlands Vaccin Instituut (NVI) voor een bedrag van 32 miljoen euro afgerond. Het Serum Institute of India (SII), een van de grootste vaccinproducenten wereldwijd, neemt dat deel van het NVI, gelegen op het Antonie van Leeuwenhoek business park in Bilthoven, over.

De productieactiviteiten van het NVI zijn al jaren verliesgevend. De verkoop gaat gepaard met behoud van werkgelegenheid. Ook blijven de publieke belangen die door het NVI behartigd worden, gewaarborgd. Minister Edith Schippers (VWS) heeft dit vandaag in De Bilt bekendgemaakt en de Tweede Kamer erover per brief geïnformeerd.

Het NVI produceert vaccins tegen onder andere polio, difterie, tetanus en een preparaat voor de behandeling van blaaskanker voor de internationale markt. In 2009 is besloten de productietaken van het NVI af te stoten. Reden voor de verkoop was dat het voor een kleine producent als het NVI onmogelijk is om tegen acceptabele kosten te voldoen aan de strenger wordende kwaliteitseisen. Ook is de schaal te klein om kosteneffectief te kunnen produceren. Het NVI leed hierdoor de afgelopen jaren aanzienlijke verliezen. Over het besluit tot verkoop en over de voortgang van het verkoopproces is de Tweede Kamer regelmatig geïnformeerd.

SII is de grootste producent van mazelen- en DTK-vaccins ter wereld. In mei 2012 leidde minister Schippers een economische missie naar India, waar zij ook het SII en de oprichter en eigenaar, Dr. Cyrus Poonawalla, heeft bezocht. SII behoort wereldwijd tot de grootste vaccinproducenten en staat erom bekend zich in te zetten voor de beschikbaarheid van vaccins voor de bevolking van ontwikkelingslanden. Door de verkoop aan SII, een bedrijf dat grote volumes tegen een lage prijs produceert, kan de belangrijke rol van de productie van het NVI in het wereldwijde poliobestrijdingsprogramma van de World Health Organisation (WHO) en andere organisaties worden gecontinueerd.

Vrijwel alle medewerkers van het NVI – vaak zeer gespecialiseerde functies – gaan mee naar de nieuwe eigenaar. Met de vakbonden is hierover overeenstemming bereikt. Behoud van werkgelegenheid is hiermee gewaarborgd, gebaseerd op een business plan dat rekening houdt met solide groei en investeringen. Verder is gewaarborgd dat het bronmateriaal, dat nodig is voor de productie van vaccins, eigendom blijft van de Nederlandse Staat.

Reageer op dit artikel