nieuws

Steek je hoofd eens boven het maaiveld uit

Geen categorie

Veel Nederlanders zijn bescheiden over de dingen waar ze goed in zijn. We steken ons hoofd niet boven het maaiveld uit. Wat we eigenlijk tegen elkaar zeggen is: als jij niet gaat staan voor wat jij waard bent, dan hoef ik dat ook niet te doen. Dat is wel zo veilig. Maar die veiligheid heeft een hoge prijs!

De consequentie is dat passie en bevlogenheid in de kiem gesmoord worden. Passie en bevlogenheid worden gevoed door het doen van dingen waar je goed in bent. Het inperken hiervan gaat niet alleen ten koste van individueel geluk, maar ook van de resultaten in het werk.

Als je er vanuit gaat dat iedereen unieke kwaliteiten heeft, ontstaat nieuwsgierigheid naar jezelf en naar elkaar. Het ontdekken en er vervolgens voor gaan staan blijft natuurlijk spannend. Want wat nou als anderen vinden dat je er niet zo goed in bent? Het is pijnlijk om afgewezen te worden, daar waar je het meest in je element bent.

Levendig door kernkwaliteiten
Veel belangrijker is te beseffen dat het werken vanuit je kernkwaliteiten je levendig maakt, dat je gepassioneerd raakt en bevlogenheid ervaart bij de dingen die je doet. Deze kwaliteiten raken je basis. Als je ze niet meer zou hebben, zouden mensen in je naaste omgeving je niet meer herkennen in je gedrag. Als ik niet meer enthousiast ben, zullen mensen in mijn omgeving me vragen of het wel goed met me gaat.

Vier tips om je kwaliteiten te gaan benutten: 

  1. Ken je KernKwaliteiten nog niet? Ontdek ze dan. Kijk naar je hobby's, waarvoor mensen bij je aankloppen, vraag mensen in je omgeving wat ze nu ‘typisch jou' vinden.
  2. Gebruik een van je KernKwaliteiten in een doorgaans ‘suffe' activiteit op je werk. Ben je goed in het maken van contact, leg dat dan nu eens met iemand bij wie je dat anders niet zo snel doet.
  3. Kijk naar anderen en zie wat hen bijzonder maakt. Als je in iedereen iets onderscheidends kunt zien, is het minder eng om zelf ook speciaal te zijn en ontdek je de lol van diversiteit.
  4. Ervaar wat het met jou doet, wat het doet met de mensen om je heen en welke impact het heeft op die suffe vergadering.

Kortom: verschuil je kwaliteiten niet langer achter bescheidenheid. Benut ze, zet ze in om je eigen leven en dat van anderen boeiender, mooier en echter te maken.

Auteur: Callista Roelofs

Callista Roelofs is auteur van het management eBook 'Breek uit de Waan van de Dag' waarin ze schrijft hoe je in 5 stappen kunt bereiken wat er echt toe doet. Je kunt het gratis aanvragen op www.waanbrekers.nl.

Reageer op dit artikel