nieuws

Tarieven freelance boekhouder en accountant gedaald

Geen categorie

De tarieven van een freelance accountant liggen dit jaar gemiddeld 31 procent lager dan in 2011. Die van boekhouders zijn met gemiddeld 26 procent gedaald. Dit blijkt uit onderzoek van Hoofdkraan.nl onder ruim 15.000 freelancers, waarbij de tarieven van ruim 19.000 offertes werden vergeleken.

Een freelance accountant rekent dit jaar gemiddeld € 45,- per uur, terwijl dat een jaar eerder nog € 65,- was. Boekhouders hanteren dit jaar een gemiddeld uurtarief van € 40,-. In 2011 was dat € 54,-. Toch kan het nog erger: marketeers en tekstschrijvers zijn maar liefst 35 procent minder gaan verdienen. Alleen secretaresses en personal assistants zijn meer gaan vragen. Vorig jaar zaten zij nog aan de onderkant met € 32,- per uur, inmiddels rekenen ze € 40,- per uur.

‘Behoefte om iets snel te regelen'
Volgens Floor Poot van Hoofdkraan.nl zijn er wel beroepsgroepen die significant meer zijn gaan verdienen: ‘We merken dat bepaalde specialisaties heel goed in de markt liggen. We zien de behoefte van ondernemers om snel iets regelen op het internet ook enorm toenemen. Op dit moment worden er twee keer zoveel opdrachten geplaatst als vorig jaar. In het algemeen lijken tarieven de laatste maanden te stabiliseren, waarbij het gemiddelde rond de € 42,- ligt, de onderkant op € 12,- zit en op de top van de markt € 125,- per uur wordt gevraagd.'

Per regio
Waar freelancers in de provincie Noord Holland en Zuid Holland met name de regio Amsterdam vorig jaar nog hun tarieven op peil konden houden zijn ze dit jaar met 30 procent gezakt en nu vlak bij het landelijk gemiddelde. Zeeland en Groningen, de provincies die vorig jaar juist erg goedkoop waren zijn licht duurder geworden.

Reageer op dit artikel