nieuws

Tijd voor de stap van registreren naar regisseren

Geen categorie

Bezuinigingen en decentralisatie dwingen gemeenten om handhaving & toezicht efficiënter aan te pakken. Tegelijkertijd eisen burgers en bedrijven meer transparantie over de effectiviteit van het beleid. Het afgelopen jaar hebben gemeenten al wel steeds meer gegevens vastgelegd over klachten, meldingen en de burgertevredenheid. Maar die gegevens worden nog weinig gebruikt om een toekomstvast beleid te […]

Bezuinigingen en decentralisatie dwingen gemeenten om handhaving & toezicht efficiënter aan te pakken. Tegelijkertijd eisen burgers en bedrijven meer transparantie over de effectiviteit van het beleid.

Het afgelopen jaar hebben gemeenten al wel steeds meer gegevens vastgelegd over klachten, meldingen en de burgertevredenheid. Maar die gegevens worden nog weinig gebruikt om een toekomstvast beleid te ontwikkelen. Het is dus tijd voor de stap van registreren naar registreren. Dit blijkt uit het Benchmarkonderzoek Gemeentelijke Handhaving & Toezicht van G4S, waaraan 38% van alle Nederlandse gemeenten heeft deelgenomen

Net als in de benchmark van 2011 staan de bezuinigingen bovenaan de bestuurlijke agenda. Veel gemeenten vragen zich nu af of ze alle taken op het gebied van Handhaving & Toezicht kunnen blijven uitvoeren. Om efficiënter en effectiever te werken zoeken ze samenwerking met andere gemeenten. Doorgaans is het beleid gebaseerd op meerjarige handhavingplannen. Verder wordt het beleid met name bij kleine en middelgrote gemeenten vaak bepaald door het extrapoleren van klachten en meldingen. Grotere gemeenten laten zich beleidsmatig minder leiden door incidenten. Wijkagenten en buurtregisseurs zijn de belangrijkste ‘informanten' voor de operationele aansturing. Ook regionaal overleg is een veelgebruikte informatiebron.

Reageer op dit artikel