nieuws

UWV als eerste grote organisatie over op IBAN

Geen categorie

Als eerste grote organisatie in Nederland maakt UWV vanaf deze maand voor alle betalingen gebruik van IBAN als rekeningnummer. Frank Elderson, directeur DNB en voorzitter van het Nationaal Forum SEPA-Migratie (NFS), complimenteerde de organisatie eerder deze week met deze mijlpaal door de overhandiging van een plaquette aan José Lazeroms, lid Raad van Bestuur van UWV.

‘Met de vroegtijdige overgang naar IBAN is UWV een voorbeeld voor veel andere bedrijven die de stap nog moeten zetten. We kunnen de ervaring van UWV goed benutten in het vervolg van het migratietraject,' aldus Elderson. Zo blijkt uit onderzoek dat slechts 22 procent van de ondernemers uit het MKB weet welke acties zij moeten ondernemen. ‘We zijn als Nationaal Forum SEPA-Migratie verheugd dat UWV deze belangrijke stap al heeft gezet,' zo stelde Elderson. ‘Veel bedrijven zijn nog niet zo ver of zelfs nog niet gestart. Het is van groot belang dat zij de impact niet onderschatten en tijdig de noodzakelijke stappen zetten.'

Gezamenlijke betaalmarkt
Achtergrond van de overgang op IBAN is dat Europa op weg is naar een gezamenlijke betaalmarkt (SEPA: Single Euro Payments Area). Naast de omzetting van het huidige rekeningnummer naar IBAN worden ook betaalmiddelen als overschrijvingen en incasso's aangepast. Als bedrijven niet binnen uiterlijk anderhalf jaar hun administratie, software en bedrijfsvoering hierop hebben aangepast, kunnen zij straks geen gebruik meer maken van het girale betalingsverkeer. VNO -NCW en MKB Nederland adviseren ondernemers dan ook om dit jaar, en liefst deze zomer, een inventarisatie te maken van de gevolgen van IBAN voor het bedrijf en welke acties nodig zijn om op tijd klaar te zijn. Ook is het van belang om indien nodig tijdig de ondersteuning van banken en softwareleveranciers in te schakelen. Op http://www.overopiban.nl/ is voor bedrijven en organisaties een checklist te vinden met de te nemen acties.

Reageer op dit artikel