nieuws

Valse e-mails IBAN in omloop

Geen categorie

Er zijn valse e-mailberichten in omloop die van een bank of van de Nederlandse Vereniging van Banken afkomstig lijken te zijn en waarin verwezen wordt naar de overgang op IBAN. In de mail wordt gevraagd om een link te bevestigen of een document te openen. Dit kan echter schade veroorzaken aan computersystemen.

In de mails wordt gemeld dat er wegens de invoering van het nieuwe IBAN-systeem technische werkzaamheden bij de bank zullen plaatsvinden. Met de mail wordt gevraagd om gegevens via een link te bevestigen, om te voorkomen dat een bankrekening tijdelijk wordt geblokkeerd. Ook kan worden gevraagd een document aan te klikken. Dit document bevat echter virussen, waarmee een computer geschaad zal worden.

‘De banken zullen u nooit dit soort e-mails sturen. U moet deze (zogeheten phishing)mails dan ook direct verwijderen en niet de link aanklikken of een bijlage openen', adviseert de website OverOpIban.nl.

Reageer op dit artikel