nieuws

Versoepelen pensioenregels riskant

Geen categorie

Minister Kamp onderzoekt mogelijkheden om het vermogen van pensioenfondsen op een andere manier te berekenen. De rente-aanpassing die sinds dinsdag voor verzekeraard geldt, zou eind dit jaar al op pensioenfondsen worden toegepast. Dit zegt een woordvoerder van het Ministerie van Sociale Zaken in het Financieele Dagblad.

Robbert van Woerden, pensioenadviseur en redacteur van Praktijkgids Pensioenen, snapt de gedachte achter deze maatregel ergens wel. 'De aanpassing geldt alleen voor pensioenen die pas over twintig jaar ingaan. Voor die fondsen is het reëel. En daardoor hebben een aantal pensioenfondsen straks voldoende dekkingsgraad. Met name voor fondsen waarin veel jongeren deelnemen kan de korting lager uitvallen'. 'Maar', voegt van Woerden er aan toe, 'ik hoop niet dat fondsen zich rijk gaan rekenen. Het zou niet verstandig zijn om helemaal niet te korten. Want de achterliggende problemen bestaan nog steeds. De pensioenpremies waren jarenlang te laag. Met het huidige scenario van een lage rekenrente in combinatie met slecht renderende beleggingen, hebben pensioenfondsen geen rekening gehouden. En dat probleem los je niet op met een andere rekensystematiek'.

Ook Pensioendeskundige Theo Gomer is niet onverdeeld positief over de maatregel. Tegenover BNR verklaart hij de rentetruc riskant te vinden. 'Ik viel van mijn stoel van verbazing', zegt de  voorzitter van de Nederlandse Orde van pensioendeskundigen tegen BNR's Annette van Soest. Volgens het Financieele Dagblad is de grootschalige pensioenverlaging in 2013 deels van de baan, doordat minister Kamp aanstuurt op versoepeling van de zogeheten rekenrente: 'Het is een rentetruc. Het geld is er gewoon niet en door deze truc komt dat geld er ook niet. Het gaat ten koste van jongeren'.

Medeauteur van Praktijkgids Pensioenen Corey Dekkers ziet als groot voordeel wel dat deze maatregel rust creëert. Pensioenfondsen krijgen meer tijd om orde op zaken te stellen. De problemen zijn mede ontstaan doordat de vaste rekenrente van 4% werd losgelaten. Toen de rente kelderde kwamen fondsen in de problemen. Met deze maatregel wordt geprobeerd dit deels terug te draaien.

Bron: Financieele Dagblad

Reageer op dit artikel