nieuws

Wetgeving nodig tegen voedselindustrie

Geen categorie

‘De wereldwijde epidemie van overgewicht wordt erger gemaakt door de manier waarop de voedselindustrie zijn producten maakt en in de markt zet. Daarom is er regelgeving nodig om uitwassen te voorkomen en het publiek te beschermen.' Die ferme woorden bezigt gezondheidswetenschapper Kelly Brownell van de Universiteit van Yale in een artikel over multinationals in de […]

‘De wereldwijde epidemie van overgewicht wordt erger gemaakt door de manier waarop de voedselindustrie zijn producten maakt en in de markt zet. Daarom is er regelgeving nodig om uitwassen te voorkomen en het publiek te beschermen.' Die ferme woorden bezigt gezondheidswetenschapper Kelly Brownell van de Universiteit van Yale in een artikel over multinationals in de voedingsindustrie dat verscheen in het online wetenschappelijke tijdschrift PLoS Medicine. Het artikel is er een uit een serie over dit onderwerp die de afgelopen dagen is gepubliceerd. Brownell denkt dat zonder regelgeving de industrie zal blijven mikken op een maximale kortetermijnwinst, zonder oog voor de volksgezondheid. Door de invloed van grote voedselproducenten is er een toename van kant-en-klaarvoedsel en leren kinderen via commercials dat het normaal is om voortdurend te ‘snacken'.

In een ander artikel in hetzelfde tijdschrift laten Braziliaanse onderzoekers zien dat regelgeving mogelijk is. Brazilië heeft wetten aangenomen die de lokale voedselproductie en voedseltraditie moeten beschermen tegen de invloed van de multinationals. Zo is er de verplichting voor scholen om de schoolmaaltijd voor minstens 70 procent te laten bestaan uit verse producten. Dertig procent daarvan moet afkomstig zijn van boeren uit de directe omgeving. Volgens de auteurs is het voorbeeld van Brazilië een belangrijke les voor andere landen, zeker voor landen waar multinationals nog geen dominante positie hebben verkregen.

Reageer op dit artikel