nieuws

Zorgpremie werkgevers hoger door tegenvaller VWS

Geen categorie

De zorgpremies die betaald worden door werkgevers, moeten alsnog omhoog om een onverwacht hoge tegenvaller voor het ministerie van Volksgezondheid (VWS) te dekken. Dat geeft minister Edith Schippers toe in een brief aan de Tweede Kamer. De tegenvaller van minstens € 455 mln hangt samen met een beloofde, eenmalige vergoeding aan ziekenhuizen voor de kosten […]

De zorgpremies die betaald worden door werkgevers, moeten alsnog omhoog om een onverwacht hoge tegenvaller voor het ministerie van Volksgezondheid (VWS) te dekken. Dat geeft minister Edith Schippers toe in een brief aan de Tweede Kamer.

De tegenvaller van minstens € 455 mln hangt samen met een beloofde, eenmalige vergoeding aan ziekenhuizen voor de kosten van nieuwbouwplannen. Omdat de regels rond de financiering van zorgvastgoed werden veranderd, mochten ziekenhuizen bij wijze van overgangsregeling dergelijke kosten in 2010 in één keer op hun begroting afschrijven en het bedrag declareren.

Vooraf was ingeschat dat de ziekenhuizen voor € 160 mln claims zouden indienen, maar dat bedrag viel veel hoger uit. Vorige maand bleek dat de Nederlandse Zorgautoriteit in totaal voor € 605 mln aan vergoedingen heeft toegewezen.

Toen de volle omvang van de tegenvaller bekend werd, meldde VWS in eerste instantie dat er een dekking op de begroting van 2010 was gevonden, zonder dit verder te onderbouwen. Uit antwoorden op vragen van de PvdA en de SP blijkt nu echter dat het bedrag toch door hogere zorgpremies moet worden opgevangen.

Het geld moet, na een omweg via de zorgverzekeraars, uiteindelijk komen uit het zorgverzekeringsfonds. Dat fonds wordt gevuld met de zorgpremies die werkgevers betalen voor hun personeel. ‘Een tekort op dit fonds zal in latere jaren moeten worden opgevangen door hogere premies', schrijft Schippers.

Het tekort kan nog hoger uitvallen: sommige ziekenhuizen die geen vergoeding kregen, zijn naar de rechter gestapt om deze alsnog af te dwingen.

Reageer op dit artikel