nieuws

Zwolse partijen ondertekenen Code Verantwoordelijk Marktgedrag

Geen categorie

Eind juni hebben enkele Zwolse partijen de Code Verantwoordelijk Marktgedrag ondertekend. Naast gastheer Gemeente Zwolle zijn dat ASP Gebouwenservice, CleanSupport, HG van Kruistum Advies en ROC Landstede. Zij deelden daarbij hun visie op het schoonmaakvak. Tijdens deze regionale ondertekening waren de schoonmakers en vakmanschap de belangrijke gespreksonderwerpen. Zo vindt de heer van Kruistum (HG van […]

Eind juni hebben enkele Zwolse partijen de Code Verantwoordelijk Marktgedrag ondertekend. Naast gastheer Gemeente Zwolle zijn dat ASP Gebouwenservice, CleanSupport, HG van Kruistum Advies en ROC Landstede. Zij deelden daarbij hun visie op het schoonmaakvak.

Tijdens deze regionale ondertekening waren de schoonmakers en vakmanschap de belangrijke gespreksonderwerpen. Zo vindt de heer van Kruistum (HG van Kruistum Advies) het belangrijk dat de schoonmakers prettig kunnen werken. “Ik werk al 15 jaar conform de code. Met de code komt het vakmanschap terug in de schoonmaak.”

Goede balans
Bert Kaspers (CleanSupport) stelt dat schoonmaken een vak is dat je uitoefent voor mensen en met mensen. “Een goede balans, transparantie en communicatie met de opdrachtgever zijn hierbij onmisbaar.”

Emancipatie
Kees Blokland (ROC Landstede) is het er mee eens dat het uiteindelijk om de mensen gaat die het werk doen. Hij vindt de emancipatie van schoonmakers belangrijk, onder andere door goede taaltrajecten. Als Neerlandicus heeft hij taaltrajecten ontwikkeld en gegeven. En heeft hij gezien hoe belangrijk goede taalbeheersing is voor mensen.

Bezuinigen
Gemeente Zwolle geeft aan dat de bezuinigingen bij het ambtenarenapparaat niet over de rug van de schoonmakers gaan. De heer Tijhaar: “Bij de aanbesteding moet de opdrachtgever niet het onderste uit de kan willen. Het schoonmaakbedrijf moet ook wat kunnen krijgen.” De gemeente hanteert nu bijvoorbeeld ook dagschoonmaak, in navolging van de provincie. “Dat bevalt uitstekend. Medewerkers van de gemeente kennen de schoonmakers, die hiermee uit de anonimiteit komen.”

Kleine opdrachtgevers
De heer van der Heijden (ASP Gebouwenservice) stelt zich de vraag wat zijn organisatie kan doen om aan te sluiten bij de eisen die opdrachtgevers stellen. Zijn organisatie zal de Code ook bij de opdrachtgevers aan de orde stellen. En daar is de heer Kaspers het mee eens. Volgens hem ligt er een kans naar opdrachtgevers, met name naar de kleinere opdrachtgevers. Hij vindt het jammer dat er nog maar weinig kleine opdrachtgevers hebben getekend.

Code
Een jaar na de officiële introductie is de Code nu onderschreven door meer dan 630 organisaties, waaronder meer dan 80 opdrachtgevers en 10 makelaars.

Reageer op dit artikel