nieuws

Acties verpleegtehuizen en thuiszorg op komst

Geen categorie

Thuiszorgmedewerkers en personeel van verpleeg- en verzorgingstehuizen voeren vanaf maandag actie uit onvrede met de volgens hen toenemende werkdruk en onderbetaling. Het gaat in eerste instantie om werkonderbrekingen bij zorginstellingen in Amsterdam en Rotterdam. Volgens Lilian Marijnissen van zorgvakbond AbvakaboFNV zijn er de komende weken meerdere verrassingsacties. Daarover zijn donderdagavond afspraken gemaakt. ‘Staken willen we […]

Thuiszorgmedewerkers en personeel van verpleeg- en verzorgingstehuizen voeren vanaf maandag actie uit onvrede met de volgens hen toenemende werkdruk en onderbetaling. Het gaat in eerste instantie om werkonderbrekingen bij zorginstellingen in Amsterdam en Rotterdam.

Volgens Lilian Marijnissen van zorgvakbond AbvakaboFNV zijn er de komende weken meerdere verrassingsacties. Daarover zijn donderdagavond afspraken gemaakt. ‘Staken willen we liever niet, dat is in deze branche enorm ingrijpend voor patiënten en klanten, maar als het moet, dan moet het.' Volgens haar moet de cao verpleeg- en thuiszorg van tafel. Die hebben de werkgevers afgesloten met drie andere, kleinere zorgvakbonden. ‘De cao moet gelden voor 450.000 medewerkers. Het is daarmee de grootste cao van Nederland, maar een Kamermeerderheid vindt dat er nu onvoldoende draagvlak voor is', aldus Marijnissen. ‘Omdat Abvakabo FNV niet achter deze cao staat, wordt slechts 4 procent van de medewerkers in de zorg vertegenwoordigd.' De cao is overigens nog niet bindend verklaard.

De serie werkonderbrekingen begint maandag in Amsterdam. Daar leggen medewerkers van verpleeghuis Osira het werk neer, dinsdag voert personeel van thuiszorgorganisatie Faveo in Rotterdam actie.

Reageer op dit artikel