nieuws

Belgische artsen kiezen vaker voor privépraktijk

Geen categorie

De acute zorg in de Belgische ziekenhuizen heeft te maken met een dreigend gebrek aan specialisten, omdat steeds meer artsen voor een privépraktijk kiezen. ‘Er zijn dringend maatregelen nodig', luidt Zorgnet Vlaanderen de alarmbel. ‘Anders wordt de patiënt de dupe.' Zo meldt dagblad De Morgen. Uit een onderzoek van Zorgnet Vlaanderen blijkt dat negen op de […]

De acute zorg in de Belgische ziekenhuizen heeft te maken met een dreigend gebrek aan specialisten, omdat steeds meer artsen voor een privépraktijk kiezen. ‘Er zijn dringend maatregelen nodig', luidt Zorgnet Vlaanderen de alarmbel. ‘Anders wordt de patiënt de dupe.' Zo meldt dagblad De Morgen.

Uit een onderzoek van Zorgnet Vlaanderen blijkt dat negen op de tien Vlaamse ziekenhuizen de laatste tien jaar problemen hebben met het aantrekken van specialisten. Een op de vijf van de ondervraagde ziekenhuizen wijt dit aan het groeiend aantal privéklinieken. Er is in reguliere ziekenhuizen onder andere een toenemend gebrek aan oog- en kinderartsen.

Specialisten geven de voorkeur aan een privékliniek waar ze meer verdienen en ook geen wachtdiensten moeten doen, zo blijkt uit het rapport van Zorgnet Vlaanderen. Zorgnet Vlaanderen wil dat de overheid maatregelen neemt om het werken in ziekenhuizen aantrekkelijker te maken en wachtdiensten eerlijker te verdelen. ‘In de grootsteden is het vandaag al bijzonder moeilijk om 's nachts een oogarts op de spoeddienst te krijgen. Dat wordt niet graag met zoveel woorden toegegeven, maar het is wel zo', zegt dokter Johan Pauwels van ziekenhuiskoepel Zorgnet Vlaanderen.

Het Vlaams Patiëntenplatform sluit zich daarbij aan. De patiëntenorganisatie vreest een ziekenhuislandschap dat bestaat uit twe delen: ‘Privéklinieken voor diegenen die dat kunnen betalen en goed verzekerd zijn en algemene ziekenhuizen voor mensen met meerdere chronische aandoeningen die moeilijkheden hebben met het afsluiten van een private hospitalisatieverzekering'.

Reageer op dit artikel