nieuws

Bestuurder alleen aansprakelijk bij ernstig verwijt

Geen categorie

Een stichting houdt een evenement en betaalt vervolgens niet de rekening van de drankenhandel die de drankjes heeft geleverd. De drankenhandel daagt de stichting én een van de bestuurders daarvan voor de kantonrechter te Utrecht.

De vordering op de stichting wijst de kantonrechter zonder meer toe. De stichting moet de rekening alsnog betalen, inclusief de wettelijke rente en de kosten van beslaglegging. De vordering op de bestuurder ligt moeilijker. De drankenhandel verwijt hem dat hij beloofd heeft diens vordering bij voorrang te betalen, maar vervolgens eerst een andere schuldeiser heeft betaald. Bovendien zou hij gezegd hebben dat hij persoonlijk instond voor de schuld.

Ernstig persoonlijk verwijt
De rechter stelt dat een bestuurder alleen persoonlijk verantwoordelijk kan worden gesteld als hem wegens zijn handelen namens de rechtspersoon een ernstig persoonlijk verwijt kan worden gemaakt. Wat dat betreft zijn de bewijzen die de drankenhandel naar voren heeft gebracht, te mager. Er blijkt niet uit dat hem inderdaad een ernstig persoonlijk verwijt kan worden gemaakt. Deze vordering wordt afgewezen.

Reageer op dit artikel