nieuws

CNV vraagt salaris voor 15 buswassers

Geen categorie

De busonderneming Qbuzz in Groningen en Drenthe is door CNV Vakmensen gevraagd de salarissen te betalen voor de circa 15 buswassers. CNV Vakmensen-bestuurder Jan Kampherbeek: "Zij zitten al ruim een maand zonder salaris omdat hun feitelijke werkgever, de Vehicle Groep, failliet is, of lijkt te zijn." Kampherbeek: "Qbuzz vraagt begrijpelijkerwijs of die mensen nu wel hun […]

De busonderneming Qbuzz in Groningen en Drenthe is door CNV Vakmensen gevraagd de salarissen te betalen voor de circa 15 buswassers. CNV Vakmensen-bestuurder Jan Kampherbeek: "Zij zitten al ruim een maand zonder salaris omdat hun feitelijke werkgever, de Vehicle Groep, failliet is, of lijkt te zijn."
 
Kampherbeek: "Qbuzz vraagt begrijpelijkerwijs of die mensen nu wel hun bussen willen blijven reinigen. Ik verlang dan van Qbuzz tegelijkertijd dat zij dat verrichte werk uitbetalen. Simpeler kan het niet zijn in dit leven." Het broeit volgens CNV al heel lang met de buswassers en de personenbussen. Toen de vervoersconcessie in Groningen en Drenthe overging van Arriva naar Qbuzz (2009) dreigden volgens de vakbond de wassers gemangeld te worden in dat proces. Ze werkten toen nog voor Nivo noord. Kampherbeek: "Wij ondernamen destijds actie om de mensen naar een nieuwe werkgever begeleid te krijgen of te laten profiteren van een redelijk sociaal plan. De meesten gingen over naar een nieuwe onderneming, aanvankelijk MTC en later Vehicle Groep."
 
Hommeles
En nu is het volgens Kampherbeek weer hommeles. "Opnieuw geheel buiten de schuld om van deze mensen. Die doen wat er van ze wordt verlangd: bussen reinigen, aftanken en klaar zetten voor de volgende vervoersdag. Maar sinds periode acht is er geen salarisbetaling meer geweest. Een faillissement is officieel niet bekendgemaakt, maar de telefoon bij de Vehicle Groep wordt niet meer opgenomen." Kampherbeek vindt het begrijpelijk dat Qbuzz de mensen vraagt hun werk voort te zetten. "Maar dan hoort daar ook gewoon een salaris bij. Dus tegen die buswassers zeg ik: doorwerken, vooral doorwerken. En tegen Qbuzz zeg ik: doorbetalen, vooral doorbetalen."

Reageer op dit artikel