nieuws

Computervirus slaat toe bij instellingen

Geen categorie

Zeker 30 instellingen, waaronder gemeenten, bedrijven en universiteiten, zijn de afgelopen dagen getroffen door het computervirus XDocCrypt/Dorifel. Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) onderzoekt de meldingen en probeert de omvang in kaart te brengen, maar heeft nog geen idee waar het virus vandaan komt. Donderdagochtend waren in totaal al enkele duizenden computers geïnfecteerd. Onder de […]

Zeker 30 instellingen, waaronder gemeenten, bedrijven en universiteiten, zijn de afgelopen dagen getroffen door het computervirus XDocCrypt/Dorifel. Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) onderzoekt de meldingen en probeert de omvang in kaart te brengen, maar heeft nog geen idee waar het virus vandaan komt.

Donderdagochtend waren in totaal al enkele duizenden computers geïnfecteerd. Onder de getroffen instellingen zijn de gemeenten Venlo, Den Bosch, Borsele en Nieuwegein, de Universiteit Utrecht, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en netbeheerder Westland Infra.

Het virus verspreidt zich volgens het NCSC via systemen die al eerder zijn besmet zijn met het virus Citadel/Zeus. Dit virus is gemaakt om bank- en inloggegevens te stelen.

Het virus beschadigt Officebestanden met de extensies .docx of .xlsx. Hierdoor zijn de bestanden niet meer leesbaar. De inhoud van de originele bestanden wordt door het virus versleuteld, maar niet vernietigd. Het kost wel tijd om ze te herstellen.

Eerder werd gedacht dat de computers waren geïnfecteerd met het virus Sasfis, maar dat bleek onjuist. De twee virussen lijken in bepaalde opzichten op elkaar.

Reageer op dit artikel