nieuws

DNB pleit voor kortere ww-uitkering

Geen categorie

De Nederlandsche Bank (DNB) vindt dat de looptijd van werkloosheiduitkeringen moet worden verkort tot een jaar. De bank wil ook minder ontslagbescherming. De maatregelen verhogen de participatie en maken de arbeidsmarkt weerbaarder tegen een crisis, meent de centrale bank.

Hoewel de werkloosheid in Nederland in 2011 met 4,4 procent gemiddeld internationaal gezien laag bleef, is verdere modernisering van de arbeidsmarkt nodig volgens DNB. De grootste uitdaging daarbij moet zijn om meer ouderen aan het werk te houden of aan werk te helpen. In de publicatie van de DNB wordt becijferd dat de arbeidsparticipatie van ouderen tussen de 55 en 65 jaar de afgelopen jaren wel steeg van 34 tot 54 procent, maar die 54 procent steekt volgens DNB ‘karig af bij de participatie van ouderen in sommige buitenlanden. In Zweden is bijvoorbeeld nog driekwart van deze leeftijdsgroep actief op de arbeidsmarkt.'

Ouderen
Ouderen verliezen minder gauw hun baan, maar als het gebeurt vinden ze minder snel een nieuwe baan dan een jonger iemand. DNB vindt dat de relatief hoge ontslagbescherming en lange duur van de werkloosheidsuitkeringen ‘meer dynamiek en participatie in de weg zitten'. De door VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie afgesproken aanpassing van de ontslagvergoeding verhoogt volgens DNB de kansen voor ouderen om sneller aan het werk te komen. Hetzelfde geldt voor het verkorten van de ww-duur tot bijvoorbeeld een jaar.

Reageer op dit artikel