nieuws

Duits Hof spreekt zich uit tegen online-apothekers

Geen categorie

Het Duitse Federale Hof van Justitie heeft zich uitgesproken over de positie van Nederlandse online apothekers op de Duitse markt richten. Deze apothekers trekken zich niets aan van de vaste prijzen voor voorgeschreven geneesmiddelen die in Duitsland gelden en duiken vaak ver onder die prijs. Duitse apotheken moeten voor voorgeschreven geneesmiddelen een vaste prijs hanteren. […]

Het Duitse Federale Hof van Justitie heeft zich uitgesproken over de positie van Nederlandse online apothekers op de Duitse markt richten. Deze apothekers trekken zich niets aan van de vaste prijzen voor voorgeschreven geneesmiddelen die in Duitsland gelden en duiken vaak ver onder die prijs.

Duitse apotheken moeten voor voorgeschreven geneesmiddelen een vaste prijs hanteren. Kortingen zijn verboden. In Nederland maken sinds 1 januari apothekers en zorgverzekeraars met elkaar afspraken over de prijs van een geneesmiddel, de bijbehorende zorgverlening en de prijs en inhoud van andere farmaceutische zorg. De prijzen zijn tot op zekere hoogte vrij, maar in de praktijk wel aan een maximum gebonden. Het neemt niet weg dat de prijzen vergeleken met Duitsland stukken lager zijn.

De Duitse apotheken proberen al jaren iets tegen de Nederlandse indringers te doen. Maar nu ziet het er naar uit dat het Nederlandse DocMorris en Europa Apotheek Venlo in Duitsland niet meer onder de Duitse prijs zaken mogen doen.

DocMorris kreeg al eerder een tegenslag te verduren toen het enkele jaren geleden een eerste eigen apotheek in Saarbrücken opende, die na korte tijd de deuren weer moest sluiten omdat volgens Duitse regelgeving alleen (erkende) apothekers een apotheek mochten opzetten. DocMorris stapte naar de rechter Europese met beroep op het recht op vrije vestiging van bedrijven, maar kreeg in 2010 alsnog ongelijk van het Europees Hof van Justitie. De Duitse regelgeving op dit gebied was niet strijdig met de Europese regelgeving. De winkel ging wel weer open, maar als franchise.

Het onderhavige juridische traject moet overigens eerst nog worden afgerond en een definitief besluit van het Federale Hof wordt 21 september verwacht.

Reageer op dit artikel