nieuws

Duurzame Olympische Spelen: nu en voor altijd

Geen categorie

De Olympische Spelen in Londen worden nu al de duurzaamste ooit genoemd. En terecht.

Een van de belangrijkste redenen waarom Londen al in 2008 de organisatie van de OS toegewezen kreeg, was de prioriteit die de Britten in hun bid gaven aan duurzaamheid. De London Organising Committee werkte al in een vroeg stadium samen met BioRegional (een internationale organisatie ter promotie van duurzaamheid) en het World Wildlife Fund met als centraal uitgangspunt One Planet Living. One Planet Living draait om het verantwoord en gereduceerd gebruik van grondstoffen teneinde binnen de mogelijkheden van onze planeet te kunnen blijven leven.

De doelstellingen voor de OS London 2012 werden aan de hand van dit kader vastgesteld: geen verspilling, gebruik van duurzame materialen, duurzaam transport, lokaal en duurzaam voedsel en producten, stimulering lokale economie, en energie- en waterefficiency. Hiervan moeten vooral de Britse economie in het algemeen en de lokale economie van East London (een sociaal-economisch probleemgebied) in het bijzonder profiteren. Er is een speciaal monitorsysteem ontwikkeld om de CO2 voetafdruk tijdens het hele evenement te meten. Het Olympisch Stadion is grotendeels gebouwd uit gerecycleerd materiaal.

Ook is gedacht aan het doorgeven van kennis, best practices en geleerde lessen ten behoeve van de organisatie van de Spelen in de toekomst te beginnen bij de Spelen in Rio de Janeiro in 2016. Een ander opmerkelijk idee is van Global Reporting Initiative (GRI), die  in samenwerking met het Internationaal Olympisch Comité een gestandaardiseerde aanpak voor duurzaamheidsverslaglegging ontwikkelt. 

(Bron: olympic.org). Kijk ook op youtube.com.watch?v=XF28zhQnKWQ. Meer over ISO 20121:2012 op sustainable-event-alliance.org.

Reageer op dit artikel