nieuws

Familieparticipatie wordt verplicht bij De Vierstroom

Geen categorie

Zorgorganisatie Vierstroom gaat met een experiment onderzoeken hoe familieleden op een meer verplichtende wijze kunnen worden betrokken bij de ondersteuning van cliënten in de woonzorgcentra en verpleeghuizen. De zorgorganisatie denkt aan het maken van een harde afspraak bij de inhuizing of opname van nieuwe cliënten. Hierbij zegt de familie van de betrokken cliënt toe ten […]

Zorgorganisatie Vierstroom gaat met een experiment onderzoeken hoe familieleden op een meer verplichtende wijze kunnen worden betrokken bij de ondersteuning van cliënten in de woonzorgcentra en verpleeghuizen. De zorgorganisatie denkt aan het maken van een harde afspraak bij de inhuizing of opname van nieuwe cliënten. Hierbij zegt de familie van de betrokken cliënt toe ten minste 4 uur per maand mee te helpen in het huis waar hun dierbare woont of wordt verpleegd.

De directie van Vierstroom stelt dat het bedrijf zich wil voorbereiden op een steeds krappere financieringsgrondslag van de verpleeghuiszorg in Nederland. Vierstroombestuurder Jeroen van den Oever: ‘We verwachten allemaal een hoge kwaliteit van zorg en verpleging in een kleinschalige en humane leefomgeving. We moeten eerlijk zijn en de familie van deze ouderen uitleggen dat we alleen met professionals, betaald vanuit de AWBZ, deze ambitie niet kunnen blijven waarmaken. […] Als we deze stap niet zetten gaan wij als zorgorganisatie teveel compromissen sluiten op de kwaliteit die we willen bieden en daar passen we voor'. Overigens is familieparticipatie slechts een van de onderdelen van een omvangrijk programma dat Vierstroom uitvoert om de kwaliteit van leven voor kwetsbare ouderen in de toekomst te garanderen.

Seniorenbond ANBO ondersteunt het initiatief van Stichting Vierstroom. De belangenorganisatie vindt ‘dat je dingen moet uitproberen en het taboe doorbreken dat familie ontslagen is van alle verplichtingen na opname van een dierbare in een zorginstelling. Uit de AWBZ kan dit soort zorg niet meer betaald worden. Familieleden betrekken bij de zorg van hun dementerende vader, moeder, oom of tante kan uitkomst bieden. Daarom "petje af" voor Vierstroom, die met dit experiment de discussie waarop wij onze zorg willen inrichten hoog op de agenda zet.'

Ook de NPCF vindt het een goed initiatief: ‘Het is goed dat de discussie over de samenwerking van formele en informele zorg op gang komt. Dit wel altijd in overleg met cliënt, familie en eventuele vrijwilligers en zonder het verplicht te stellen. De kwaliteit van de zorg voor het familielid dient hierbij voorop te staan', laat een woordvoerster aan Skipr weten

Vakbond Abvakabo FNV vindt het initiatief van Vierstroom ‘zeer onwenselijk en onnodig'. De professionele zorg voor ouderen moet gegarandeerd zijn, zegt de vakbond in een persbericht. Een financiële noodzaak is er ook niet, aldus de vakbond. ‘Zorginstelling Vierstroom boekte het afgelopen jaar een miljoenenwinst en de bestuurder van Vierstroom hoort tot de top van teveelverdieners in de Nederlandse ouderenzorg.' Waarnemend directeur Roos Verheggen van de Landelijke Vereniging voor Mantelzorgers en Vrijwilligerszorg Mezzo heeft in het programma Nieuwsuur duidelijk aangegeven dat Mezzo 'nee' tegen dit plan, want vrijwilligerswerk moet vrijwillig blijven.

Reageer op dit artikel