nieuws

FNV met huishoudelijk werkers op bezoek bij politici

Geen categorie

FNV Bondgenoten zegt dat meer dan 1 miljoen mensen in Nederland betrokken zijn bij het huishoudelijk werk. De vakbond gaat met huishoudelijke werkers de komende weken op bezoek bij politici om de belangen van de werkers onder de aandacht te brengen.    Eerder boden ze al een petitie aan in de Tweede Kamer. "Wij willen die […]

FNV Bondgenoten zegt dat meer dan 1 miljoen mensen in Nederland betrokken zijn bij het huishoudelijk werk. De vakbond gaat met huishoudelijke werkers de komende weken op bezoek bij politici om de belangen van de werkers onder de aandacht te brengen.   

Eerder boden ze al een petitie aan in de Tweede Kamer. "Wij willen die één miljoen mensen die betrokken zijn bij het huishoudelijk werk in Nederland vóór 12 september laten weten welke politieke partij een oplossing steunt. Want dit kan zo niet langer, Nederland ligt hopeloos achter op de rest van Europa", zegt Rebeca Pabon van FNV Bondgenoten. In Nederland zijn volgens FNV er ongeveer 150.000 mensen werkzaam in het huishoudelijke werk. "Daarmee is de sector net zo groot als de schoonmaaksector", aldus Pabon. "Zo'n 890.000 Nederlanders zijn via hun huishouden en gezin betrokken bij het huishoudelijk werk. Het is een belangrijke sector, die mede mogelijk maakt dat steeds meer vrouwen actief zijn op de arbeidsmarkt." Het belang van huishoudelijk werkers neemt volgens haar alleen maar toe. "Dat vanwege het groeiend aantal eenpersoons- en tweeverdienershuishoudens en het groeiende aantal ouderen die steeds moeilijker een beroep kunnen doen op formele thuiszorg."

Niet echt serieus genomen
FNV vindt dat de sector in Nederland niet echt serieus wordt genomen. Pabon: "Huishoudelijk werkers hebben geen cao, geen ontslagbescherming en zijn niet verzekerd tegen werkloosheid en arbeidsongeschiktheid. De sector bevindt zich vrijwel volledig in het grijze en zwarte circuit. Met alle gevolgen van dien. Van onderbetaling tot de totale afwezigheid van zekerheid. Ook veel particulieren willen daarvan af, want ook zij lopen risico's." De oplossing ligt volgens de vakbond binnen handbereik. "Veel Europese landen hebben hun huishoudelijke sector genormaliseerd", aldus Pabon. "Landen als België, Duitsland, Frankrijk, Denemarken en Zweden hebben regelingen bedacht die de sector uit de krochten van de samenleving haalt, maar ook landen als Spanje, Italië en Griekenland lopen voor op Nederland." FNV haalt in berichtgeving vervolgens huishoudelijk werker Tiffany aan, op eenzelfde manier als bij de stakingen in de schoonmaakbranche. "We zorgen voor bijna 1 miljoen mensen in Nederland. Voor hun huis en hun kinderen. Als we dat vertrouwen en die verantwoordelijkheid hebben, mogen daar alsjeblieft ook normale omstandigheden bij? Wij willen wat voor ieder ander doodnormaal is." 

Reageer op dit artikel