nieuws

Fors minder ladingdiefstallen

Geen categorie

Het aantal diefstallen van lading in het wegtransport is in de eerste helft van dit jaar fors afgenomen. In de eerste zes maanden van 2011 noteerde de politie 431 gevallen, in dezelfde periode dit jaar nog maar 176. Een daling van 59 procent. Het aantal diefstallen waarbij afdekzeil van vrachtwagens werd opengesneden nam af met […]

Het aantal diefstallen van lading in het wegtransport is in de eerste helft van dit jaar fors afgenomen. In de eerste zes maanden van 2011 noteerde de politie 431 gevallen, in dezelfde periode dit jaar nog maar 176. Een daling van 59 procent. Het aantal diefstallen waarbij afdekzeil van vrachtwagens werd opengesneden nam af met 75 procent. Dat maakte de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit bekend.

Volgens de stichting is de daling vooral het resultaat van repressief optreden van politie en justitie en van preventieve maatregelen van de transportsector. De publiek-private samenwerking is zijn beoogde effectiviteit aan het bereiken.

Met name het projectteam ladingdiefstallen van de Bovenregionale Recherche Zuid-Nederland heeft in samenwerking met het Openbaar Ministerie aansprekende resultaten geboekt met hun repressieve aanpak. De afgelopen twee jaar heeft dit team drie criminele groeperingen, die zich op grote schaal en op professionele wijze bezighielden met het plegen van ladingdiefstallen, ontmanteld en een groot aantal snelle interventies gepleegd. In totaal zijn bij deze onderzoeken meer dan 50 verdachten aangehouden. Een aantal van hen is inmiddels veroordeeld tot lange gevangenisstraffen. Met name vanaf de tweede helft van 2011 zijn de meeste successen geboekt. Vanaf dat moment is de criminaliteit ook gaan dalen. In 2012 heeft deze daling zich verder voortgezet.

Reageer op dit artikel