nieuws

Frauderisico neemt toe tijdens vakantieperiode

Geen categorie

Hoffmann Bedrijfsrecherche waarschuwt voor de risico's van fraude gedurende de vakantieperiode. Managers maken vaak onvoldoende beveiligingsafspraken met de plaatsvervangers en met de toeleveranciers. De laatste maand ziet Hoffmann een toename van fraude-incidenten bij opdrachtgevers.

De meeste managers nemen voor hun vakantie goed de tijd om samen met de p plaatsvervangers de lopende zaken over te dragen. Vaak ligt de aandacht dan voornamelijk op het operationeel draaiend houden van de processen, of bereikbaarheid van kantoor bij afwezigheid van de back office. Juist deze onderbezetting brengt risico's met zich mee.

Alarmsystemen
Uit de preventieve onderzoeken die Hoffmann uitvoert, blijkt dat de code van het alarmsysteem in veel gevallen te breed bekend is. In de vakantietijd deelt een groot deel van de organisaties de alarmcode ook met de tijdelijke inhuurkracht. Daarbij wordt dan ook nog eens vergeten om de code te wijzigen na de vakantieperiode. Of nog erger: autorisatiecodes om bijvoorbeeld (salaris-)betalingen te doen, worden uitgewisseld. Controle daarop is zeker gewenst, aldus Hoffman.

Toename van diefstal
Vooral tijdelijke inhuurkrachten blijken volgens Hoffman gevoelig voor opportunistische diefstal. ‘In de Hoffmann statistiek van 2011 zagen we al een toename van diefstal van goederen door externen. Deze trend zien we ook weer terug in de onderzoeken van de laatste maand. Opvallend daarbij is dat veel daders vaak gewoon weer terugkeren bij andere opdrachtgevers, waar ze weer hun slag kunnen slaan. Screening van (tijdelijke) medewerkers is cruciaal, want interne criminaliteit veroorzaakt niet alleen financiële verliezen maar ook ernstige imagoschade,' zo stelt Hoffman.

Reageer op dit artikel