nieuws

Global Innovation Index 2012: Zwitsers meest innovatief

Geen categorie

Zwitserland, Zweden en Singapore zijn de meest innovatieve landen. Dat blijkt uit de Global Innovation Index 2012, een onderzoek van INSEAD.

INSEAD, het onderzoeks- en managementinstituut te Fontainebleau in Frankrijk, legt al sinds 2006 de internationale ontwikkelingen vast op het gebied van innovatie. De Global Innovation Index 2012 meet de mate waarin 141 landen innovatie integreren in hun economische en sociale beleid. Net als in 2011 zijn ook dit jaar Zwitserland, Zweden en Singapore de drie koplopers. Ze worden gevolgd door Finland, het Verenigd Koninkrijk, Nederland (6e plaats), Denemarken, Hong Kong, Ierland en de VS. Canada behoort niet meer tot de top 10; de VS zakte van plaats 7 naar nu plaats 10. De onderzoekers wijten deze veranderingen aan besparingen in deze twee landen op onderwijs en R & D.

Opvallend noemt het rapport de sterke prestaties van opkomende economiën als Letland, Maleisië, Jordanië, Armenië, Moldavië, Oekraïne, Vietnam en Senegal. En niet te vergeten van Kenia en Zimbabwe, twee landen met een laag Bruto Nationaal product. Zorgwekkend zijn de prestaties van Zuid- Europese landen.

De methodologie van het onderzoek wordt voortdurend up to date gehouden; zo meet INSEAD nu ook interdisciplinaire aspecten. De GII 2012 kent ook meer variabelen dan voorgaande studies om maar zo veel mogelijk het werkelijke innovatieproces zoals dat zich in de praktijk afspeelt te monitoren. Ook nieuw zijn de relatieve efficiency-metingen zoals die beschreven worden in de Global Innovation Efficiency Index, die de prestaties en inspanningen van landen laat zien in verhouding tot hun situatie en economische mogelijkheden. China, India en Moldavië staan bovenaan op deze index.

(bron: INSEAD).
Kijk ook op innovatiebrouwerij.nl/links.htm en innovatie-alliantie.nl.

Reageer op dit artikel