nieuws

HBA voorziet tekort aan ambachtsmensen

Geen categorie

De huidige economische crisis camoufleert een dreigend catastrofaal tekort aan vakmensen in de Nederlandse ambachtseconomie. De ambachtelijke arbeidsmarkt kromp in 2011 licht (0,5 procent) volgens het Hoofdbedrijfschap Ambachten. Toch moet de Nederlandse ambachtseconomie tot 2021 op zoek naar 250.000 nieuwe vakmensen. "De uitstroom van 226.000 ervaren ambachtsmensen die met pensioen gaan, en het gebrek aan […]

De huidige economische crisis camoufleert een dreigend catastrofaal tekort aan vakmensen in de Nederlandse ambachtseconomie. De ambachtelijke arbeidsmarkt kromp in 2011 licht (0,5 procent) volgens het Hoofdbedrijfschap Ambachten.

Toch moet de Nederlandse ambachtseconomie tot 2021 op zoek naar 250.000 nieuwe vakmensen. "De uitstroom van 226.000 ervaren ambachtsmensen die met pensioen gaan, en het gebrek aan instroom van jongeren kan catastrofale gevolgen voor de samenleving en andere economische sectoren hebben", waarschuwt het HBA op basis van recente cijfers van het onderzoeksbureau EIM. "Maatregelen zijn nodig om ambachtelijke vakopleidingen te behouden en jongeren en zij-instromers te interesseren voor een vak in de ambachtseconomie. Om de ernst van de situatie te onderbouwen en overheid, politiek en de betrokken branches en onderwijsinstellingen te adviseren over passende ingrepen, heeft het HBA een HBA-arbeidsmarktmonitor ontwikkeld. Deze brengt per ambachtelijke sector en regio vraag en aanbod van vaklieden in kaart.

Onmisbare ervaring kwijt
Elrie Bakker, voorzitter van het HBA: "De huidige crisis camoufleert veel van de onderliggende problemen. Doordat in de komende jaren 226.000 gepensioneerden vertrekken, raken we behalve heel veel vakmensen ook onmisbare ervaring kwijt die de nieuwe generatie vakmensen zo enorm hard nodig heeft. Als we nu niet voldoende jongeren opleiden, krijgen we straks te maken met duizenden niet te vervullen vacatures. Een ramp voor de kenniseconomie en de topsectoren die deels afhankelijk zijn van de ambachtseconomie." Het totaal aantal banen in deze sector met een jaarlijkse omzet van 110 miljard euro, ligt in 2021 op 770.000.

Flinke regionale verschillen
De HBA-Arbeidsmarktmonitor, met cijfers over bij de HBA aangesloten ambachtelijke sectoren, laat flinke regionale verschillen zien. Uit de monitor blijkt dat tot 2021 het vooral in Zeeland, Limburg, Drenthe, Friesland en Noord-Brabant extra lastig wordt om voldoende ambachtelijke vacatures te vervullen. Het HBA wil met de HBA-arbeidsmarktmonitor de politiek en de vaak kleinschalige ambachtelijke branches concreet adviseren en ondersteunen om op tijd jongeren en zij-instromers te interesseren voor ambachtelijke vakopleidingen. Bakker: "We moeten door de crisis heenkijken en nu beginnen met opleiden om straks voldoende vakmensen klaar te hebben staan. Nu zijn er weliswaar nog geen grote tekorten op de arbeidsmarkt, maar de cijfers liegen niet." 

Tweede nacht van het ambacht
In september organiseert het HBA de tweede nacht van het ambacht voor ambachtelijke ondernemingen, politici, vakbonden en brancheorganisaties. Elrie Bakker: "In de verkiezingsprogramma's is nauwelijks aandacht voor de ambachtseconomie. Dat zijn gemiste kansen. Deze sector biedt banen, maar we zoeken ook oplossingen voor het dreigende tekort aan vakmensen. Die oplossingen kunnen we alleen gezamenlijk realiseren. Daarom neemt het HBA weer het initiatief voor de Nacht van het Ambacht waarin we met elkaar concrete oplossingen bedenken voor arbeidsmarktuitdagingen. Maar we laten ook aan iedereen zien, hoe fantastisch het is om met hoofd, handen en hart te werken in de ambachtseconomie."

Voor meer informatie zie www.hba.nl

Reageer op dit artikel