nieuws

In veel cao’s blijven wettelijke vakantiedagen gewoon vijf jaar geldig

Geen categorie

Vakantiedagen blijven in cao´s vaak toch vijf jaar geldig in plaats van anderhalf jaar. De beperkte houdbaarheid van de dagen blijkt in een behoorlijk deel van de cao's te zijn gerepareerd.

Dat blijkt uit een rondgang van De Telegraaf. Om vakantiestuwmeren tegen te gaan, is begin dit jaar de wetgeving voor vakantiedagen gewijzigd. Werknemers moeten verplicht de wettelijke vakantiedagen opnemen binnen zes maanden na afloop van het jaar waarin de vakantierechten zijn opgebouwd. Anders vervallen deze dagen. Wettelijke vakantiedagen die in 2012 worden opgebouwd, moeten dus voor 1 juli 2013 worden opgenomen.

Maar nu blijkt dat in cao's regelmatig wordt afgeweken van de wet. Een recent voorbeeld is de grote cao voor de zorg, waarin de verjaringstermijn op vijf jaar is blijven staan. Vakbond FNV Bondgenoten meldt dat de oude vervaltermijn 'regelmatig' wordt afgesproken.

Werkgeversvereniging AWVN meldt dat werkgevers het administratief lastig vinden te werken met twee verschillende vervaltermijnen.

Bron: Pleinplus

Reageer op dit artikel