nieuws

Internet belangrijk bij beslissingen over zorg

Geen categorie

Internet blijkt een belangrijke bron voor mensen die op zoek zijn naar informatie over gezondheid en zorg. Toch besluit nog een op de tien mensen op basis van de gevonden informatie niet naar de (huis)arts te gaan en het zelf op te lossen, zo blijkt uit een publicatie van onderzoekers van het NIVEL in Huisarts […]

Internet blijkt een belangrijke bron voor mensen die op zoek zijn naar informatie over gezondheid en zorg. Toch besluit nog een op de tien mensen op basis van de gevonden informatie niet naar de (huis)arts te gaan en het zelf op te lossen, zo blijkt uit een publicatie van onderzoekers van het NIVEL in Huisarts & Wetenschap.

Ruim 90% van de respondenten gebruikt internet omdat dit de snelste manier is om aan informatie te komen, meer dan 80% vanwege de beschikbaarheid van actuele informatie. Als voorbereiding op een bezoek aan een arts wordt internet minder gebruikt. Mensen zoeken vooral naar omschrijvingen (83%), behandelingen (77%) en oorzaken (76%) van klachten, ziekten en aandoeningen. Op basis van de gevonden informatie besluit 17% naar de (huis)arts te gaan en 11% dit juist niet te doen. Vanwege informatie op internet besluit 4% het advies van de (huis)arts niet op te volgen en 2% een andere arts te bezoeken voor een second opinion. Bijna een derde past zijn leefstijl aan op basis van informatie op internet, een kwart gebruikt daardoor vitamines, mineralen of kruiden. In hoeverre op internet gevonden informatie een rol speelt tijdens het consult, is op basis van dit onderzoek niet te zeggen.

Reageer op dit artikel