nieuws

Kantoorgebouw maakt eigen energie

Geen categorie

Een kantoorgebouw dat zichzelf voorziet van energie. Op dat onderwerp zijn Jasper Dekker en Danny Schoester afgestudeerd aan de opleiding Bouwkunde van de Avans Hogeschool. Ze ontwierpen een zogeheten autarkisch gebouw (autarkisch betekent: zelfvoorzienend). Door het gebouw te laten ronddrijven, met flexibele zonnepanelen, is betaalde stroom niet meer nodig. De afstudeeropdracht werd uitgevoerd bij architectenbureau […]

Een kantoorgebouw dat zichzelf voorziet van energie. Op dat onderwerp zijn Jasper Dekker en Danny Schoester afgestudeerd aan de opleiding Bouwkunde van de Avans Hogeschool. Ze ontwierpen een zogeheten autarkisch gebouw (autarkisch betekent: zelfvoorzienend). Door het gebouw te laten ronddrijven, met flexibele zonnepanelen, is betaalde stroom niet meer nodig.

De afstudeeropdracht werd uitgevoerd bij architectenbureau Olivier & Partners in Werkendam.

De studenten onderzochten welke vorm het kantoorgebouw het beste kon hebben en welke energie het meest geschikt was. Uiteindelijk kozen zij er in hun ontwerp voor om het gebouw rond te maken. ‘Dan heb je het minste oppervlak om energie via te verliezen.' Het gebouw drijft los in het water en zowel de gevels als het dak zijn bedekt met zonnepanelen.

De zonnepanelen bewegen met de zon mee. Zo kan op ieder moment van de dag het gebouw zich met die panelen het meest optimaal naar de zon draaien.
 De zonnepanelen dienen tegelijk als zonwering, waardoor er in het kantoor minder gekoeld hoeft te worden.

Op basis van gemiddelde KNMI-waarden kan het gebouw de winter makkelijk overbruggen. Jasper: ‘Volgens onze berekeningen hou je zelfs elk jaar 18.000 kWh over. Ook met een tegenvallende zomer zal het gebouw zo dus altijd een positief saldo behouden.'

Bron: Punt, onafhankelijke krant van Avans Hogeschool.

KLIK HIER om naar het bericht te gaan.

Reageer op dit artikel