nieuws

Kredietwaardigheid bedrijven beter controleren

Geen categorie

De kans op wanbetaling is sinds het begin van de crisis niet eerder zo hoog geweest. De gemiddelde kredietwaardigheid van het Nederlandse bedrijfsleven daalde het eerste kwartaal van 2012 al van A naar BBB en blijft in het tweede kwartaal op hetzelfde niveau. Dit maakt het voor bedrijven belangrijker om kredietinformatie aan te vragen vóórdat ze op rekening gaan leveren, aldus de Kredietmonitor van kredietinformatiebureau Graydon.

De Nederlandse economie kan in 2012 verder groeien wanneer bedrijven de kredietwaardigheid van bedrijven beter controleren, aldus Graydon.  ‘Een deel van de verantwoordelijkheid ligt bij bedrijven zelf. Zij moeten de financiële status van hun klanten en relaties tegen het licht houden nog voordat transacties worden gesloten, zodat zij de betaaltermijn en de kans op wanbetaling kennen,' verduidelijkt woordvoerder Saskia van den Boom.

Volledige betaling
Omzet van bedrijven resulteert pas in winst wanneer een klant de afgenomen dienst of het product volledig heeft betaald. Als een klant zijn betalingsverplichting niet nakomt dan verdampt de omzet letterlijk. ‘En wanneer daarnaast overheidsinstanties en bedrijven hun rekeningen op tijd gaan betalen kan dit het bedrijfsleven miljarden opleveren. Dat geeft de Nederlandse economie een belangrijke positieve impuls.'

Sectoren
Uit de Graydon kredietmonitor blijkt dat de volgende sectoren in het tweede kwartaal van 2012 relatief gezien de meeste bedrijven met een grote kans op wanbetaling kennen: de voedings- en genotmiddelen (19% kent een hoog tot zeer hoog risico), chemie en farmacie (16% kent een hoog tot zeer hoog risico) en de elektrotechniek (14% kent een hoog tot zeer hoog risico).

Reageer op dit artikel