nieuws

Leer beter voorlichten over pensioen

Geen categorie

Wat zijn de gevolgen van het Pensioenenakkoord en het Lente-akkoord? Krijg ik nog wel het pensioen dat mij is beloofd? En wanneer? Het zijn vragen waar veel medewerkers mee worstelen – tenminste, als ze zich überhaupt in hun pensioen hebben verdiept.

Veel werknemers bezien de problematiek onbewust door een roze bril. Hun uitkering zou wel eens veel lager kunnen uitvallen dan gedacht. Hoe licht HRM werknemers zo goed mogelijk voor?

Actuaris en trainer Jeroen Hilbrands van Milliman Pensioenen pleit voor goede voorlichting. 'In veel bedrijven zie je dat HRM een pensioenkrant lanceert, of een portal waar mensen kunnen inloggen om een indruk te krijgen van hun eigen pensioensituatie. Helemaal mooi is het natuurlijk als ze kunnen binnenlopen op een pensioenspreekuur waar ook iemand aanwezig is van het pensioenfonds of de pensioenverzekeraar.'

Nabestaandenpensioen
Die voorlichting is in 2012 belangrijker dan ooit. Door de alsmaar dalende rente, alsmaar toenemende levensverwachting en achterblijvende beleggingen, staan de pensioenen onder druk. Om hier onderuit te komen, kiezen bedrijven vaak voor versobering. 'Dat zie je bijvoorbeeld bij de voorwaarden voor het nabestaandenpensioen', zegt Hilbrands. 'De regeling wordt aangepast en er wordt  alleen nog maar uitgekeerd als de werknemer overlijdt terwijl hij nog in dienst is. Gebeurt dat na de uitdiensttreding, dan krijgt de partner helemaal niets. Allemaal regels en wijzigingen waar je werknemers natuurlijk wel regelmatig over moet informeren.'

Rente
Waar Hilbrands tijdens zijn training de meeste vragen over krijgt? 'Veel cursisten  zijn geïnteresseerd in de invloed van de rente. Vroeger werd met een vaste rente gewerkt (3 of 4 procent), tegenwoordig wordt overal de markrente toegepast. Bovendien wordt er gewerkt met lagere rentes voor korte looptijden en hogere rentes voor langere looptijden. En die wisselen dagelijks. Kortom: een lastige materie met veel invloed. Dus willen de deelnemers de logica en de technieken erachter begrijpen. En zodra ze deze problematiek zelf beheersen, kunnen ze die ook beter uitleggen aan hun werknemers.'

Reageer op dit artikel