nieuws

Lekker flex

Geen categorie

Werk je in loondienst, dan zou je zomaar het gevoel kunnen krijgen dat je momenteel wordt gezien als een bijzonder soort. Kranten, nieuwssites, blogs en zelfs het Journaal melden het met enige regelmaat: loondienst is uit. Je pensioen brokkelt af, langer werken wordt de norm en op politiek niveau wordt er gemorreld aan je reiskostenvergoeding.

Als gevolg van bezuinigingen verliezen talloze mensen in loondienst hun baan en de ontslaglaan wordt binnenkort waarschijnlijk opnieuw geplaveid met nog sneller asfalt.

Nee, dan de zzp'ers. Die horen alleen maar loftrompetten schallen. Omdat ze de eerste klappen van de crisis hebben opgevangen en ook nog eens vrijwillig buiten de nationale werkloosheidsstatistieken blijven. Ze zijn vakkundig, snel inzetbaar en ze verplaatsen zich zonder concurrentiebeperkende regelingen en social mediacodes van project naar project. De sfeer is duidelijk: iedereen zonder KvK-inschrijving speelt in het elftal waar de sleet op zit.

Maar, eerlijk is eerlijk, ook zzp'ers zijn in bepaald opzicht een apart soort. Een van de vele zomeronderzoekjes maakt bijvoorbeeld inzichtelijk dat veel freelancers de afgelopen twee jaar hun tarieven met talloze procenten naar beneden hebben bijgesteld, soms tot wel 40 (!) procent. Ook daarin zijn de zelfstandigen blijkbaar erg flexibel.

Toch kan dit eigenlijk maar één ding betekenen: er zijn teveel zzp'ers die voor hun inkomen voornamelijk leunen op de loondienstfirma's.
Dat blijkt ook wel uit de statistieken. Van de bijna 1,1 miljoen zelfstandigen in Nederland, is 728 duizend echt zzp'er (dus zonder personeel). En dit aantal groeit. Deze zzp'ers leveren een dienst en sturen daar vervolgens een factuur voor. Niks mis mee, maar in de kern weinig innovatief. Je zou zelfs kunnen zeggen dat bij iedere nieuwe zzp'er de innovatiekracht van Nederland verder afneemt. Hoor ik daar de loftrompet opeens verstillen?

Reageer op dit artikel