nieuws

Medicijnen maken in Europees verband geen goed idee

Geen categorie

‘Een groep van EU-landen moet zelf dure geneesmiddelen gaan maken zonder winstoogmerk. De farmaceutische industrie kan zo voor een deel buitenspel worden gezet. Dan zijn we daar niet meer afhankelijk van', aldus Hans Büller, voorzitter van de RvB van het Erasmus MC in het NOS Journaal. Andere belanghebbenden vinden het een 'briljant idee', maar hebben wel hun bedenkingen. […]

‘Een groep van EU-landen moet zelf dure geneesmiddelen gaan maken zonder winstoogmerk. De farmaceutische industrie kan zo voor een deel buitenspel worden gezet. Dan zijn we daar niet meer afhankelijk van', aldus Hans Büller, voorzitter van de RvB van het Erasmus MC in het NOS Journaal. Andere belanghebbenden vinden het een 'briljant idee', maar hebben wel hun bedenkingen. Zo blijkt uit een artikel in Trouw.

Door dure (wees)geneesmiddelen in Europees verband te produceren, worden ze beter betaalbaar en beschikbaar voor iedereen. Büller zegt weinig vertrouwen te hebben in de onderhandelingen die minister Edith Schippers gaat voeren met de geneesmiddelenindustrie over de prijzen. Hij noemt dat een lapmiddel. Volgens hem vraagt de situatie dringend om een rigoureuze en niet alledaagse aanpak. Büller zegt dat voor zijn ambitieuze plan misschien wel 10 miljard euro nodig is.

Het idee van Büller roep de nodige reacties op. Jan van Kimpen, voorzitter RVB van het UMC Utrecht, vindt het een "briljant idee", maar zet wel kanttekeningen. In Trouw zegt hij: ‘Wie gaat beslissen welk geneesmiddel wordt ontwikkeld? Het onderzoek naar die geneesmiddelen kunnen de universiteiten best. Maar alles wat erna komt, productie en marketing, het is de vraag of dat zonder de industrie kan.'

Ook Michel Dutrée, directeur van de vereniging voor innovatieve geneesmiddelen Nefarma, is sceptisch. ‘Büller zegt: Stort tien miljard in dat consortium. Maar het kost ongeveer een miljard om een weesgeneesmiddel te ontwikkelen. Welke tien worden dat dan?' Volgens Dutrée is de farmaceutische industrie als geen ander in staat om de effectiviteit van een medicijn in te schatten. Dat gebeurt door de inzet van de expertise van overheid, universiteiten en de industrie. Dat is volgens Dutrée goedkoper dan een nieuw op te richten Europese instelling.

Hoogleraar farmaceutische technologie Erik Frijlink van de Rijksuniversiteit Groningen vindt Büllers plan een plan met 'een hoog proefballonnengehalte'. Zo zegt hij tegen Trouw. ‘Het ontwikkelen van dergelijke medicijnen [bedoeld wordt weesgeneesmiddelen, red.] is altijd duur. Daarbij is de winstmarge niet groot. De kosten gaan niet opeens omlaag als Europa dit overneemt. Een bureau in Brussel kost ook geld. Dat moet de maatschappij dan opbrengen, niet de industrie. Ik ben erg voor solidariteit, begrijp me goed. Als het werkt, is het een goede oplossing. Niet omdat Büller dat zegt, maar omdat dat zou bewijzen dat de maatschappij voor die zieken zou opkomen.'

Reageer op dit artikel