nieuws

Onderzoek naar gelijkstroom in gebouwen

Geen categorie

Siemens onderzoekt samen met Europese partners of en hoe gelijkstroom naast de gebruikelijke wisselstroom in gebouwen gebruikt zou kunnen worden. Dit kan in bepaalde toepassingen, zoals in kantoorgebouwen, energie besparen. Het kan ook voordelen opleveren voor de integratie van duurzame energiebronnen en voor de stabiliteit van het net. Het project, dat DC Components and Grid […]

Siemens onderzoekt samen met Europese partners of en hoe gelijkstroom naast de gebruikelijke wisselstroom in gebouwen gebruikt zou kunnen worden. Dit kan in bepaalde toepassingen, zoals in kantoorgebouwen, energie besparen. Het kan ook voordelen opleveren voor de integratie van duurzame energiebronnen en voor de stabiliteit van het net.

Het project, dat DC Components and Grid (DCC+G) is genoemd, wordt gefinancierd door een aantal Europese ministeries voor onderzoek en loopt tot de lente van 2015.

Volgens een richtlijn van de Europese Unie moeten gebouwen die na 2020 gebouwd worden vrijwel energieneutraal zijn.
Het grootste deel van hun stroombehoefte moet ter plekke worden opgewekt uit duurzame bronnen. Ter vergelijking zijn gebouwen momenteel een van de grootste energieverbruikers ter wereld met een aandeel van rond 40 procent van het totale verbruik. 

Nu wordt op bijna elk verbruikspunt in gebouwen gelijkstroom gebruikt. Elk systeem of apparaat heeft zijn eigen voeding die de wisselstroom van 230 volt uit het laagspanningsnet opneemt en omzet in een geschikte gelijkstroomspanning.
Een gelijkstroomnetwerk binnen een gebouw zou het mogelijk maken om de talloze verspreide voedingen te vervangen door enkele grote gelijkrichters.
Zo'n centralisatie zou de efficiëntie voor de IT-sector stimuleren, bijvoorbeeld omdat de voedingen van laptops en computerclusters relatief hoge verliezen geven.
De situatie is vergelijkbaar bij verlichtingssystemen die LED's bevatten. LED's zijn een massaproduct aan het worden en zouden nog meer gestimuleerd kunnen worden als er gelijkstroomnetwerken werden gebruikt. 

Het DCC+G-consortium, geleid door Siemens Corporate Technology (CT), de wereldwijde onderzoeksafdeling van Siemens, wil een geoptimaliseerd gelijkstroomnetwerk van 380 volt opzetten met een kantoorgebouw en een superstore als voorbeelden.
De onderzoekers verwachten in beide gevallen een energiebesparing van vijf procent.

De partners in dit project, waaronder Philips, Infineon Technologies en het Fraunhofer-Institut für Integrierte Systeme und Bauelemente-technologie (IISB) in Erlangen, werken aan nieuwe halfgeleidertechnologieën voor hoogefficiënte controleonderdelen, schakelsystemen voor netwerkbeveiliging en gelijkrichters die dienen als netwerkstabiliserende interfaces naar het conventionele secundaire distributienetwerk.

Reageer op dit artikel