nieuws

Opstelten onderzoekt risico’s terughacken

Geen categorie

Computerbeveiliging is niet de taak van de overheid, maar van de eigenaar van een systeem, aldus minister Opstelten van Veiligheid en Justitie. Hij reageerde op Kamervragen over het aanpakken van buitenlandse servers die virussen verspreiden en het terughacken van systemen. Onlangs wist het Dorifelvirus nog verschillende ministeries, gemeenten en overheidsinstellingen te infecteren. 'Voor de overheid […]

Computerbeveiliging is niet de taak van de overheid, maar van de eigenaar van een systeem, aldus minister Opstelten van Veiligheid en Justitie. Hij reageerde op Kamervragen over het aanpakken van buitenlandse servers die virussen verspreiden en het terughacken van systemen. Onlangs wist het Dorifelvirus nog verschillende ministeries, gemeenten en overheidsinstellingen te infecteren.

'Voor de overheid geldt dat zij, mede gezien haar verantwoordelijkheid voor de veiligheid van de dienstverlening aan burgers, de nodige maatregelen moet treffen om haar eigen infrastructuur vrij te houden van virussen', aldus Opstelten. Of die maatregelen ook bestaan uit het aanpakken van buitenlandse servers laat de minister niet weten. Wat betreft het 'terughacken' van systemen die bijvoorbeeld bij een aanval worden ingezet, werkt Nederland volgens Opstelten binnen de eigen wettelijke kaders.

Reageer op dit artikel