nieuws

Overheid waarschuwt voor computervirus

Geen categorie

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) onderzoekt meldingen van besmettingen met een nieuw computervirus dat Microsoft Office bestanden van gemeenten en instellingen beschadigt. Dit meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Samen met andere onderzoekspartijen wordt de werking van het virus bekeken. Daarnaast worden te nemen maatregelen geïnventariseerd. Het NCSC heeft hierover gisteren al een eerste waarschuwing uitgestuurd. Bij het Nationaal Cyber Security Centrum zijn tot nu iets meer dan tien organisaties bekend die door het virus zijn getroffen. Wanneer meer informatie beschikbaar is over de werking en de bestrijding van het virus zal NCSC hierover de website NCSC Actueel en Waarschuwingsdienst.nl berichten.

Zeus-variant
De website Security.nl meldt dat op dit moment nog niet bekend is waar de malware vandaan is gekomen. Vermoedelijk van een grote internationaal georiënteerde website. Hoewel de malware kenmerken van ransomware vertoont, waarbij bestanden tegen losgeld worden ‘gegijzeld', zou het om een Zeus-variant gaan. Volgens een werknemer van Fox-IT is het virus geïnstalleerd op computers die al met de Citadel-malware besmet waren. Tevens zijn er onbevestigde berichten dat het virus ook voor problemen in een Belgisch ziekenhuis zorgt.

Reageer op dit artikel